За тази хитринка ще ни черпите! Ето как да запазим копъра свеж за няколко месеца без замразяване!

loading...

Купих копър, купих много. Помислих си го да го замразя. Но продавачката ми препоръча да направя така, че зелената подправка да остане в продължение на няколко месеца прясна.

Баба й правила така и ми препоръчва този метод на мен. Аз се заинтересувах. Рецептата е много проста.

Вземете копър, измийте го и го изсушете. Не трябва да бъде мокър, а напълно сух. Зеленият свеж копър го поставете в буркан, а след това и в хладилника. Това е всичко. Така приготвеният копър може да стои 2 месеца.

Полезните свойства на копъра

Копърът стимулира апетита, подобрява обмяната на веществата и нормализира работата на храносмилателната система. Той е полезен при безсъние, газове, хипертония, гастрит, цистит, заболявания на бъбреците, облекчава главоболието и като цяло има благоприятен ефект върху сърцето.

Копърът е силен диуретик и се използва за очистване на черния дроб и жлъчния мехур, както и като средство за повишаване секрецията на мляко при кърмачките.

Инфузията от копър намалява кръвното налягане, отпуска червата и главоболието, успокоява при повишена раздразнителност. Отварата от тази подправка подобрява функционирането на храносмилателната система, както и неприятното хълцане и силната кашлица, пише Букварче.

Копърът се използва за козметични цели под формата на лосиони, облекчава зачервяването и възпалението около очите.

Побързайте да споделите тези ценни съвети с приятелите си, не ги лишавайте от възможността да ги научат!

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби