Стар козунак не хвърлям - слагаш малко мляко, малко сладко и става кекс-бомба! Ето как се прави

loading...

Всички се престараваме с приготовленията по Великден - боядисваме 60 вместо 20 яйца, купуваме 10 козунака и после се чудим какво да правим с останалата храна от празничната трапеза.

Ако досега сте хвърляли на боклука изсъхналия козунак , днес ще ви покажем как да го превърнете във вкусен и сочен сладкиш, с който да се посладите след празниците.

Ето как се прави страхотен кекс от стар козунак :

Кекс от стар козунак

Продукти:

350 гр.сух козунак (може и стар хляб или друг изсъхнал сладкиш)

150 мл прясно мляко

150 гр.захар

5 яйца

60 гр.масло

галета или хлебни трохи

100 гр.заквасена сметана

150 гр.сушени плодове/ ядки/захаросани плодове (ако няма такива в козунака)

100 гр.сладко или конфитюр

Приготвяне:

Нарежете козунака на малки парченца и ги накиснете в студено мляко. Разтопете маслото на водна баня и го оставете да изстине. Разбийте жълтъците, отделени от белтъците, със захарта, добавете разтопеното масло и разбъркайте добре. Отделно разбийте белтъците до плътна бяла пяна.

Изсипете върху омекналия козунак разбитите жълтаци, добавете заквасената сметана, разбъркайте и след това внимателно добавете разбитите белтъци. Накрая прибавете накиснатите предварително в топла вода стафиди, запечените ядки и захаросани плодове и разбъркайте.

Намажете формата с масло, поръсете с галета, изсипете вътре тестото и пъхнете сладкиша да се пече в загрята на 200 градуса фурна за 35 минути, до златисто-кафяво. Оставете сладкиша да изстине и поднесете с пудра захар, топка сладолед или бита сметана.

За Жената
 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби