Св. Пахомий Велики е постигнал нещо, което е променило Християнството из основи!

loading...

1. Св. преподобни Пахомий Велики - той бил родом от Египет, баща му бил грък. Като войник се запознал с Христовата вяра, оттеглил се в пустинята, станал монах, постриган от епископ Паламон.

Строг подвижник, основал манастир в Тавена и напътствал в духовния живот 12 000 монаси. Първи схимник (схимник - най-висшата форма на монашеството - б.а.), приел великия ангелски образ. Починал в 348 година.

2. Св. преподобни Ахил(ий), епископ на Лариса († 330) - този преподобен живял при царуването на император Константин Велики и произхождал от благочестиви родители. Като се отдал на благочестив и богобоязлив живот и изучил светските науки и висшата философия, той се украсил с всякакви богоугодни деяния, поради което бил поставен за епископ на горна Тесалия за християните, живеещи по цяла Елада. Присъствайки на Вселенския събор в Никея, той изобличил Арий и неговите съмишленици.

Като се върнал в Лариса след събора, разрушил много идолски капища, изгонил бесовете от бесноватите и извършил множество други чудеса. Освен това той отново построил църковните сгради и богато ги украсил, след което с мир си отишъл от този живот. 

В църквата в острова на Преспанското езеро, носещо името на свети Ахил, в базиликата посветена нем, е гробът на цар Самуил. Базиликата е една от най-внушителните сгради, запазени от Първата българска държава. Построена е в периода 986 - 1002 година.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби