Най-накрая! Професор Рачев прочете присъдата! Ето какво ще е времето през лятото!

loading...

Климатологът професор Георги Рачев прогнозира пред сутрешния блок на БТВ както лято да очакваме.

„Характерно за юни е, че има много валежи и за кратко – анализира проф. Рачев.

– Специално  днес в централна и източната част на България ще има кратки превалявания.

Така ще е и утре и във вторник. Подобрение във времето очакваме от сряда. В разгара на лятото сме, денят е убийствено дълъг и достига максимума си. След края на следващата седмица започва нов период на лабилизиране на атмосферата.

Това, което се случи в Пловдив, като наводнения, се е случвало и друг път. Те хората си го знаят. Става дума за места с проблемна канализация. Температурите няма да стигнат в края на месеца до 38 градуса, но до 35 – да”.

Климатологът прогнозира и какъв летен сезон да очакваме.

„Сезонната прогноза за лятото – юни, юли и август, според американските метеоролози, е че с около 1 градус по-ниска ще бъде температурата в сравнение с обичайната климатична норма за този период от годината. В почти цяла Европа пък се очаква да е малко по-топло. Но един градус не е нищо съществено и едва ли ще го усетим.

За юни в западната половина на България се очакват повече валежи от нормалното а това е най-валежният месец за България. За морето е малко по-малко от нормалното.

Разликата от предишното лято е, че юни изцяло изпълнява ролята на типичен месец, в който сутрин има слънце, а след обяд купести и купесто-дъждовни облаци с превалявания и прегърмявания обикновено.

Мълниите са типично явление за май и първата половина на юни за страната ни. В такъв район сме, където градушките никога не са се разминавали и няма поводи за изненади. Ще имаме топло, слънчево лято”.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби