Изчезването на биовидовете и Екологията. Как превръщаме птиците в „маратонци” и защо изчезват пчелите ЧАСТ 2

loading...

Още по темата

Втора част

Който се интересува от регулации в селското стопанство, може и да е чул, че едно от последствията от финансовата криза през 2008-а е премахването в Германия на задължителното поддържане около нивите на незасяти земи.

Това автоматически доведе до намаляване на храната за птиците.

Прекрасен пример за последствията е землището Витерау, намиращо се на север от Франкфурт/Майн и известно с плодородната си почва. През 2014 година то се характеризира вече с тотална липса на всякакви зони с храсти и цъфтящи цветя около обработваните ниви. Всичко около нивите е изорано и е вкарано в оборота на реколтата. Така мътещите птици са останали без всякаква „производствена територия” за тях. Една двойка конопарче е успяла късметлийски да намери  в един съседен до нивата двор място за мътене. Но е интересно да знаем как мъжкото конопарче снабдява малкото с храна? Най-близкото място за намиране на такава е отвъд прилежащата нива, а това са 1,5 до 2 км разстояние. Това предполага едно прелитане на 3 до 4 километра с максимално 20 грама зърно в човката. Едно малко конопарче, съгласно теорията, следва да поема храна на всеки 40 минути. Направените наблюдения са показали, че за да осигури дневната дажба храна за малкото, мъжкото конопарче е прелитало ежедневно по 30 до 40 км. Така то е осигурявало възпроизводството на птичата двойка. Това си е един всекидневен маратон!

В същия район , в периода 2012 до 2016 година са били наблюдавани 151 вида птици, от които 100 са мътели там. В края на периода, видовете мътещи птици е спаднал само до 19. Това са явления засягащи и полския скакалец в провинция Хесен. Само за 5 години той почти е изчезнал от територията на тази германска провинция. За тези необратими щети най-голяма вина носи така нареченото „модерно селско стопанство“. Или накратко – проблем едно, две и три в областта на отмирането на видовете могат да се сумират в един термин: индустриализирано селско стопанство!

От 50 години ние тровим земята с пестициди. Химическата комбинация, която те съдържат удря директно в отмиране на биовидовете. 25% от изчезващите в Европа видове имат за пряка причина влиянието на пестицидите и торовете с нитрати и фосфати. Германия е на четвърто място по използване на пестициди  и хвърля годишно едно количество от 105 000 тона. Настъплението на пестицидите е довело до едно непосредствено прогонване и унищожаване на насекомите и бурените и така до изчезването на зависимите от тях видове птици. Изчезването на флагмани в света на птиците като жерава, морския орел и сокола скитник бяха първия резултат от прилагането на пестициди.

Европейските водоеми са заразени вследствие на пестициди до една степен от 42%. Остатъците от тези отрови унищожават интензивно каменната муха, мухата еднодневка, мухата готвачка и водното конче.

С вещества съдържащи опасните никотиноиди се байцват семена и след това тази силна отрова попада в почвата, водите, въздуха. От нея пострадват на първо място насекомите, змиите и паяците. Често под рубриката „Neonics” се пишат гръмки статии за негативния ефект от никотиноидите, но какво от това. Тяхната отровна съставка Clothiadianidin е главната причина, само през 2008 година в Германия да измрат 11 500 пчелни семейства. С този препарат са обработвани семена за царевица, което в последствие е развило отровни облаци, предимно в провинция Бавария. Най-новите изследвания показват, че неоникотиноидите засягат нервните центрове на пчелите, влияят на техните вкусови възприятия, способността им да учат, да помнят и да се ориентират. Но те не вредят само на пчелите, а и на всички насекоми, които правят опрашване.

Главният проблем е, че тези отрови в агро индустрията попадат само до степен 5% в растенията. Останалото количество отива в почвата, водите и въздуха. Използваните за обработка на семена никотиноиди имат среден цикъл на трайно въздействие от 200 до 1000 дни. Но сред тях съществуват и такива като Imidacloprid с ефект до 3 години, а Chlothianidin – до 20 години.

Разказът ни би продължил с много още категорични примери за това, как активно се вреди на природата, как се унищожават растителните и животинските видове и как се атакува здравето и джоба на човека!

Ексклузивно в Bradva по официални източници

Kayzer

10.07.2019

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби