Ето коя е марката, която ще произвежда мощни бронирани автомобили в Самоков

loading...

снимка: Самел-90

Новосъздадената българска компания "Самарм" започва производство на бронирани бойни машини и автомобили в Самоков.

Зад проекта стоят две дружества с опит в отбранителната индустрия - "Самел-90" и "Интернешънъл арморд груп бг", а инвестицията в новата линия е 5 млн. лв.

Първите три машини вече са готови, като в завода се произвеждат всички части с изключение на двигателя и шасито. Целта на компанията е да привлече като клиенти българските армия и полиция, но възможностите за износ също не се пренебрегват.

В предприятието в Самоков ще се правят бронирани кабини, които ще се монтират на шаситата. Допълнително ще се прави монтаж и на различно оборудване за комуникации, радиоелектронна борба, електрооптични прибори, въоръжение и т.н. Машините могат да бъдат проектирани и като комуникационни пунктове, мобилни системи за управление на огъня и линейки.

Засега компанията залага на българския пазар, макар че не изключва европейските и други страни като потенциална цел. "Машините могат да се продават навсякъде, тъй като всички имат нужда от тях - полиция, армия, за защита на границите", каза единият от управителите на "Самарм" и изпълнителен директор на "Самел-90", Петър Георгиев, за "Капитал".

На този етап от компанията не уточняват какви ще бъдат цените на различните разновидности на машините. "Мога да кажа, че ще струват с 30 до 50% по-евтино от тези на западните производители", посочи Георгиев. Едно от предимствата, с които компанията разчита да спечели българската армия като купувач, е, че ще може да осигурява постоянна поддръжка и ремонт, което по принцип е скъпа услуга за специализираната техника.

Партньорство

"Самарм" е създадена през август миналата година с 1000 лв. капитал. Собственици с по 50% в нея са "Самел-90" и "Интернешънъл арморд груп бг", като първото дружество осигурява производствените мощности, а второто - ноу-хау за машините.

"Самел-90" е наследник на завода за Комуникационно електронно оборудване за Българската армия в Самоков и произвежда основно радиосмутители срещу взривни устройства както с военно предназначение, така и за охрана. За 2016 г. оборотът на компанията е малко над 57 млн. лв. На нейната площадка се намира цехът на "Самарм".

International Armored Group (IAG) е международна компания, която се занимава с разработка и внедряване на специализирани бронирани бойни машини и автомобили, но е собственост на българин - Йордан Симеонов, който е другият управител на "Самарм". Групата е на пазара от 20 години и има офиси в девет страни, а производствените й мощности са в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция. Българското дружество "Интернешънъл арморд груп бг" е регистрирано през 2013 г.
източник: capital.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби