БГ РЕАЛНОСТ: Отмениха присъдата на шофьора, който уби семейството Таня и Бойко край Драгоман!

loading...

Върховният касационен съд отмени присъдата на 63-годишния турски гастербайтер Фарук Бекташ, който преди 3 години уби семейство мотористи на пътя край Драгоман, и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд от стадия на съдебното заседание.

Жестоката катастрофа стана на 24 юли 2016 г. Фарук Бекташ блъсна 51-годишната Таня и 54-годишния Бойко Бойкови, които пътуваха с мотор за Австрия на гости на сина си Владимир.

 Двамата загинаха на място. При огледа бе установено, че турчинът, пътуващ от Германия за Турция, е навлязъл в лентата за насрещно движение на завой.

Бекташ беше задържан, но няколко дни по-късно бе пуснат под домашен арест от съда и избяга от България. Първоначално той бе обявен за общодържавно издирване, а впоследствие бе издадена и Европейска заповед за арест. Днес - почти 3 години месеца след инцидента, двойният убиец все още е в неизвестност. Затова и процесът срещу него се води задочно. 

През май м.г. Софийският окръжен съд призна Бекташ за виновен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души. Той бе осъден на 10 години "лишаване от свобода", както и лишен от право да управлява МПС за срок от 12 г. Освен това турчинът трябваше да плати и по 400 000 лева обезщетение на двете деца на загиналите съпрузи. Впоследствие наказанието бе потвърдено и от апелативните съдии.

В касационната жалба до върховните магистрати, подадена от адвоката на Фарук Бекташ, се твърди, че наложеното наказание и присъдените обезщетения за неимуществени вреди са несправедливи. Отделно се заявява, че присъдата и размерите на обезщетенията за неимуществени вреди са завишени, като не са съответни на претърпените болки и страдания.

Тричленният състав на ВКС приема жалбата за основателна.

„Всички възражения, сега поддържани пред ВКС, преди това са направени и пред въззивния съд. И това е обяснимо, защото мотивите на оспореното решение указват, че те не са получили отговор, съответен на изискванията на чл. 339, ал. 2 от НПК“, категорични са върховните съдии. Те посочват, че съображенията от мотивите указват на формалност на въззивната проверка и по същество на пренебрегване на доводите на подсъдимия.

В решението на ВКС пише още:

„САС не е имал основание да бъде безкритичен към дейността на първата инстанция в коментираната посока – относно справедливостта на наказанието, като е бил длъжен да вземе отношение по редицата обстоятелства, ценени от СОС като отегчаващи отговорността на дееца – навлизане в насрещната лента, напускане на платното за движение и безконтролно движение в крайпътна територия, източник на значителна опасност, укриването на подсъдимия след повдигане на обвинение на досъдебното производство, невъзможността да бъде открит по линия на международното сътрудничество. САС е пропуснал да извърши проверка за относимостта на обстоятелствата към кръга на отегчаващите, още по-малко такава, свързана със забраната по чл. 56 от НК (нормата гласи, че не са смекчаващи и отегчаващи обстоятелства тези, които са взети предвид от закона при определяне на съответното престъпление).“

Върховните магистрати приемат, че въззивният съд е допуснал нарушение, като в мотивите на решението му липсват отговори на поставените на вниманието му възражения от страна на защитата на подсъдимия.

Според ВКС, САС е бил длъжен да отстрани пороците в дейността на първата инстанция, като извърши собствена преценка на обстоятелствата от значение за определяне наказанието на подсъдимия, ясно и надлежно да аргументира изводите си за значително по-висока степен на обществена опасност на деянието и дееца, съпоставени с обикновените случаи, и да събере необходимите, възможни доказателства, свързани с гражданската претенция.

Върховните съдии указват при новото разглеждане на делото допуснатите нарушения на процесуални правила да бъдат отстранени.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби