Чудовищен скандал след сделката за ЧЕЗ!

loading...

Сделката за продажбата на ЧЕЗ се осъществява в тежка корупционна тишина. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод продажбата на най-голямото ЕРП в България в коментар за "Телеграф медиа".

От КЕВР пък обявиха, че следят сделката и ако се стигнело до такава, ще да извърши проверка. Вчера стана ясно, че холдингът "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина.

Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин. Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни да се произнесат по тази сделка. А именно - ДАНС и трите регулатора - КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията", каза Цонев.

"Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите", заяви той.

"Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга "Капитал", като ни я представят като вече свършен факт", подчерта Цонев.

В декларация от парламентарната трибуна днес соцлидерът Корнелия Нинова също се обяви срещу сделката. Тя разкритикува управляващите, че "дават ЧЕЗ на втора Гинка".

КЕВР следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" и ако се стигне до такава, ще извърши проверка, увери Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Иванов каза, че ако се наложи проверка от страна на КЕВР, регулаторът ще изпълни закона. "В момента ние следим това, което се случва в сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" и ако се мине през всички останали институции, които трябва да дадат разрешение, накрая се произнася КЕВР. Ние ще изпълним закона, такъв какъвто е", коментира той.

По думите му, все още не са ясни критериите, по които КЕВР ще извърши проверката, тъй като институциите, които е трябвало да подготвят такива, не са го направили.

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иван Иванов.

Припомняме, че по-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред медиите, че няма да бъде направено нищо, което да нанесе вреда или да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Тя каза, че не е имала срещи нито с "Инерком", нито с новия купувач. "Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство, нашето правителство няма касателство към този въпрос. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната", коментира министър Петкова. Тя припомни, че всеки потенциален купувач на активите на ЧЕЗ ще премине през оценка от Комисията за защита от конкуренция /КЗК/, Комисията за финансов надзор /КФН/ и българския енергиен регулатор - КЕВР.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби