Николай Неделчев си купи много скъпи картини от софийска галерия! Това, което го сполетя ще ви потресе!

loading...

Мъжът е бил заблуден, че купува авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник

Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството.

Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в галерия "Структура" в гр. София, но е установено, че представляват фалшификати.

Върховна касационна прокуратура възложи извършване на проверка на МВР с оглед съдържащите се данни за извършено престъпление против собствеността, пише trafficnews.bg.

В началото на 2019 г. законодателят инкриминира действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични.

Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството.

За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления, ВКП е възложила на ГДНП извършване на конкретни действия за снемане на обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията.

Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби