Борисов се закани на лекарите: Нека да не стигаме до арести

loading...

 

Премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да спрат да издават фалшиви болнични, защото иначе рискуват да се озоват в ареста и да бъдат съдени, пише блиц.

Той обясни, че бумът от липсващи по здравословни причини работници и служители се превръща в страхотен бич за работодателите. Държавата се е заела да проверява подозрителния скок на болничните 3,5 млн. срещу 2 млн. за миналата година."И нещо, което много ме тревожи - болничните са над 3,5 млн. Това е страхотен бич за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина", заяви Борисов по време на представянето на резултатите от първото тримесечие на 2019 г. за борбата с контрабандата.

В същото време "големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди", възнегодува премиерът. "Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели", апелира премиерът, като напомни за акциите срещу измамите с ТЕЛК с коментара: "виждате какви безобразия се правят там".

"Толкова много искания има за повишаване на доходи и заплати, че всеки лев е важен да влезе в бюджета. Така че, правим го със сърце и душа, защото ни трябват парите", обобщи Борисов по повод засилените комплексни мерки за борба с незаконната търговия на цигари. Премиерът на няколко пъти благодари на главния прокурор, както и на МВР, службите и финансовия министър, за координираните им действия, които свели до нищожно ниски нива контрабандата. Според огласените на днешното съвещание данни през първото тримесечие на 2019 г. се наблюдава рекордно намаление на дела на контрабандните цигари. Техният дял е 3,8%, което е от 0,6% спрямо последните 3 месеца на 2018 г.

Основната извадка от проучването обхваща 20 големи и 6 по-малки града за период от 1 месец – 15 февруари- 15 март 2019 г. Методът за събиране на данните е чрез събиране на празни кутии. Проучването обхваща частни домове и офиси. За изследваното първо 3-месечие на годината България регистрира най-добри резултати в ЕС в борбата с контрабандата. От цигарения бранш отчетоха, че страната ни бележи най-добри резултати в борбата с нелегалните цигари за последните 10 години. Най-много контрабандни цигари са засечени във Велико Търново (9,3%), Хасково (7,3%), Благоевград (6,7%), Пазарджик (6,5%), Варна (6,2%) и Плевен (6,0%).

В изводите на доклада се посочва, че борбата с контрабандата на цигари е сред ключовите приоритети на кабинета. Съвместната инициатива с отговорните институции и бранша дават добри резултати, и информационните кампании трябва да продължат. Като препоръка към правителството и парламента беше посочено да не се допускат нови и прибързани регулации в сектора с тютюн 11 тона нелегален рязан тютюн са задържани.

До момента са заловени 1 тон канабис. За миналата година са били 110 тона, допълни информацията премиерът. „Тези резултати са благодарение на волята на правителството и главния прокурор. Защо не бяха регистрирани тези резултати при Орешарски, когато делът на контрабандата беше 34,5%. Борисов не пропусна да напомни реплика на президента, който „му се подигравал, че рови по кофите.

Моля да уточните, че това е ваша методология“, обърна се премиерът към социологическата агенция. Министър-председателят се похвали, че сме най-добрите в Европа и в борбата с трафикантите. 80 души са задържани от началото на годината, а тези с влезла в сила присъда - 30. Като добър резултат за икономиката премиерът посочи и излезлия доклад на АИКБ, в който се отбелязва изсветляване на "сивата икономика".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби