Отношенията между САЩ и Китай рязко се влошават! Започва ли нова война и кой ще пострада най-много?

loading...

Технологичната война САЩ – Китай Защо китайската компания HUAWEI е обект на американски санкции и защо те няма да действат Силата на HUAWEI – нейната фирмена култура

През тази година президентът на САЩ наложи остри ограничения върху износа на американски вoдeщи концерни и фирми към китайския технологичен гигант HUAWEI.

Наложено бе ембарго и върху вносът на оборудване за ултрабързите комуникационните инфраструктури в областта на 5G. Китайският концерн бе поставен в „Черния Списък“ в САЩ.

Започна и масиран натиск върху много западни правителства и фирми за партниране в този безпрецедентна атака, срещу един наложил се в света концерн – на второ място по продажби на смартфони и на първо място по оборудване – рутери, интерчейнджъри, антени, софтуер за най-модерните днес системи за мрежова комуникация в света.

През миналата година HUAWEI е реализирал продажби за 108,5 милиарда долара. Продал е 208 милиона смартфони, от тях половината в Европа. Държи вече около 28% от този световен пазар. Темпото на възход е високо – продажбите през 2011а са 42,8 млрд. $,

2015 – 58,8 млрд. , 2017 – 89,6 млрд.$.

HUAWEI е създаден в Шенчжен през 1987-ма година от тогава 43-годишния, уволнен от китайската армия, инженер и военен технолог Рен Зенгфей. Стартовият капитал на малката му фирма е 5 хиляди долара, взети в заем. През 1993-та Зенгфей създава нов продукт с помощта на хонгконска фирма и започва една безпрецедентна кампания по завладяване на местния китайски пазар, където успява да се наложи като лидер през 1997 година. Следва началото на световна експанзия, като постепенно се навлиза в занемарените и подценени от фирмите на западните страни, пазари. Работи се първо с най-малките участници на даден пазар, преминава се към средните и накрая се овладяват като клиенти големите фирми на него. Пътят върви през страни от Азия, следва Близкия Изток, Африка и страните от Източна Европа, за да се достигне Англия, Германия и Испания. Основното оръжие на HUAWEI са  големите количества при ниски цени, както и гъвкавостта в приспособяването към изискванията , условията и особеностите на всеки един конкретен пазар и подпазар. Така пътят към глобална компания е открит и през 2005-та година тази китайска фирма прави по-голям стойностен експорт, отколкото продажби в Китай. През 2011-та година измества лидера в света при оборудването на мрежови мобилни комуникации  - шведския концерн Ericsson.

През тези години китайският концерн прилагаше най-успешно от всички , производствения принцип – High Tempo Costs Out (Съкращаване на разходите с високо темпо). Произвеждаше бързо, евтино и постоянно обновяваше продукцията си, завладявайки в дълбочина големи дялове от световния пазар и печелеше много силни западни фирми за партньори. Разбира се на база на взаимен интерес. И мрежата му от производствено-търговски вериги на доставки е покрила целия технологичен свят. И естествено всички играчи в нея, взаимно се обслужват, печелят от това и въртят едно голямо кълбо, което води към пазарите на бъдещето , свързан с „Интернет на Нещата“. При него всичко ще бъде свързано в една ултраскоростна мрежа, която ще контролира всички сфери на живота, в реално време, на база на БИГ Дейта и Изкуствен Интелект.

Американските технологични фирми, които с помощта на американската държава, създаваха в периода след 1982-ра година чудеса в областта на технологиите и иновацията, през този век се концентрираха върху производството на скъпи чипове и услуги в програмирането и дизайна. Но Китай много бързо наваксва изоставането при тях и следвайки националната си Програма за Made in China 2025, даде сериозен сигнал, че за две петилетки ще постигне пълна независимост във високите технологии от САЩ. Това би му дала и база да се превърне и в световна супертехнологична сила. Китай не крие тези свои амбиции.

Американците по различни причини може и да са проспали едно десетилетие от предпоставките на това бурно днес и дори плашещо ги китайско развитие, но през 2018-та година, всичките им действия показват, че нещата са опряли до война с Китай – кой ще е лидерът и хегемонът в света през 2030-та година – един свят, в който ще се наложи нова парадигма Енергия/Комуникация/Транспорт/Финанси. Поради това, отчитайки, че скоростта на развитие на една идея до нов технологичен продукт , днес в Китай е двойно по-голяма отколкото в САЩ, американците извадиха бухалката на крутите санкции, острата реторика и търсенето на сложни преговори, в които Китай да бъде притискан в различни точки, някои от които чувствителни и болезнени. HUAWEI и ZTE , две водещи технологични компании, и двете китайски и частни, бяха поставени чрез остри санкции на мушка. През 2018-та ZTE загуби много от западните си клиенти и фалитът и бе спасен с голяма финансова помощ от китайската държава. Това е и една голяма сила на китайският икономически модел. Той не е скъсал с централизма.

Когато технологичният спор САЩ-Китай бе оценен като неизбежен, Белият Дом обяви през тази година, воден от съображения за национална сигурност, че HUAWEI е нарушил американските санкции спрямо Иран и обвини китайската фирма в шпионаж срещу САЩ. Последва удар върху HUAWEI, който не бе очакван и от китайците. Случаят бе взет под командването на главния шеф на втората икономика в света – президента на страната.  HUAWEI е 100% частно акционерно дружество. По китайски данни, само през 12те месеца след април 2019, мениджмънтът на HUAWEI е сметнал една прогнозна загуба от 30 милиарда долара, като последствие от санкциите. Или става въпрос и за големи финансови загуби. Но когато става въпрос за силно интернационализирал се международен Играч и на един гимназист става ясно, че от тези санкции, ще губят и много други, предимно от Запад, които активно участват в производствено-търговския и научен обмен с този китайски концерн.

Така достигаме до срещата на Г-20  в Осака, когато на 29-ти юни т.г., Доналд Тръмп направи едно изявление пред журналисти: „Ние имахме великолепна среща с президента Си, ние ще продължим разговорите по вносните мита...Ние ще продължим да продаваме продукти на HUAWEI“. Китайците са смаяни, те не са очаквали, че ще чуят такива думи, защото това де факто е снемане на износните ограничения от САЩ към HUAWEI. Освен това влизането на допълнителни мита за 300 милиарда долара върху китайски стоки от 1-ви юли 2019 се отлага, поради нови преговори по тях. Тръмп разбира се не е казал, дали HUAWEI ще бъде свален от „Черния Списък“, защото не е уведомен още за това. Защо е този бърз завой на американския президент, който този път не обяви тази важна новина по Туитър.

Защото Шефът в Белия Дом е просто един говорител на едрия бизнес в САЩ и той не каза, че още в края на месец май е получил писмо от 600 големи американски фирми и компании, в които бива предупреждаван, че те не само, че нямат интерес за въвеждане на санкции срещу Китай, но това им носи големи загуби в продажбите и загуби на работни места. През юни т.г. , особено силна е била атаката срещу решенията на Белия Дом от флагмани на американския корпоративен бизнес като Google и Intel. Те са интервенирали  при президента и са поискали директно изключването им от американските санкции срещу Китай. Google е голям доставчик на операционната система Android за смартфоните на HUAWEI. Intel, успоредно с Qualcomm, Xilinx, Broadcom губят по този начин най-големия си пазар за чипове – Китай. Това веднага се отразява на курса на акциите им и те тръгнаха надолу, след като всички те спряха през месец май т.г. да доставят елементи за Китай. Кашата е много голяма – всички губят много свежи пари за текущи договори. Тръмп не казва, че през миналата година американските гореспоменати концерни са получили от HUAWEI реално над 11 милиарда долара за доставка на чипове. А най-вероятно и не знае, че общият внос на HUAWEI през 2018-та от водещи западни фирми от целия свят възлиза на 70 милиарда долара.

В тези американски санкции бе въвлечена и Австралия. Тя спря своите доставки на елементи за електрониката за Китай и моментално получи затруднения за големия си износ на въглища за Шанхай.

От американските санкции изведнъж пострадаха и английски, германски и японски фирми, все традиционни доставчици на ключови елементи за концерна HUAWEI. Така например германците доставят целия пакет от оптични елементи за китайските смартфони. Баварската фирма от Мюнхен, Infeneon, която доставя много специфични чипове на HUAWEI, спирайки през май тези доставки, веднага загуби от стойността на своите акции 10%. Американската технологична фирма Western Digital също е загубила голям процент от своята капитализация. В този дух би могло да се напишат достатъчно страници, съдържащи реални загуби за много западни фирми.

Но какво не казва на световната общественост още американският президент. Пише го Roger Entner, основател на консултантската фирма в областта на сигурността, Recon Analytics: „Американците имат сериозно основание да се безпокоят. Тяхната загриженост е, че китайците сега ще правят това, което те  самите дълго време правеха използвайки своята техника. Американските специални служби задължиха след 11.9. местните технологични концерни да сътрудничат на американската държава. При това те изхождат от това, че други тоталитарни държави сега започват да правят същото”.

Доналд Тръмп не е казал и още нещо друго на публиката. Веднага след налагане на американската блокада срещу HUAWEI, менажерите на представителствата и филиалите на големи технологични американски фирми в Китай, като например  Microsoft, са били поканени на приятелски разговори с властите в Пекин, на които много учтиво, с приятен тон са били посъветвани да остават в страната и да не предприемат прибързани стъпки.

Когато обвинява китайския HUAWEI в шпионаж, американският президент не казва нещо много важно, което прави в голяма степен разбираем днешния спор между тези две големи държави. След 2000та година, американската разузнавателна агенция, NSA е провеждала

една обхватна тайна , разузнавателна операция в нета срещу HUAWEI под кодовото название „Shotgiant“ (Стреляй по гиганта). С цел да се разбере дали китайският технологичен концерн помага на правителството в Пекин в областта на шпионажа. Това показват документи изнесени от Едгар Сноудън. Офицерите от NSA са успявали през този век да пробият системата на HUAWEI на 100 места, да получават пълния списък с клиентите и съответните договори, цялата преписка от вътрешната комуникация на персонала и дори са четяли личния емайл акаунт на „главата“ на концерна Рен Зенгфей. Открадвани са били дори кодове за първични източници и така са разбирали как се конструират и произвеждат китайските продукти. Това е давало шанс за търсене на „задни вратички” към китайските специални служби.

През тази година германската федерална разузнавателна служба е предупредила местните фирми, че китайската държава разполага със средства да набавя всички данни от предприятия , с които работи и това не може да бъде предотвратено, дори ако HUAWEI предаде на немските власти своите ключове към първичните източници. Вашингтон притиска чрез своя посланик в Берлин Германия да не си сътрудничи с HUAWEI в областта на комуникационните мрежи 5G.

HUAWEI участва в международен консорциум от фирми, който работи по 500-милионен проект за усъвършенстване на мобилната комуникационна система на германските железници – концерна Deutsche Bahn. Много сериозни са проектите на китайската компания с трите концерна в Германия – DeutscheTelecom, Deutsche Vodafon , Telefonica Deutschland, проекти за 12,7 милиарда евро в областта на ултрабързата мобилна система за връзки 5G.

HUAWEI строи в Брюксел супермодерен Сайбърцентър. През миналия месец HUAWEI пусна в експлоатация 5G мобилни мрежи в 15 града на Испания, което нарежда тази страна на второ място в Европа след Англия като партньор на китайците в тази свръхмодерна сфера. Тук китайците са пробили още през 2005-та, когато само за 3 месеца са решили проблема в мобилната система за комуникация на високоскоростната влакова отсечка Мадрид-Севиля. В Испания разбира се работи и шведският Ericsson. Така и Европа попада в полето на  геостратегическите битки, които се водят с подчертана интензивност между САЩ и Китай.

На всички, включително Швейцария, американците казват, че в случай на конфликт, само с един ключ, HUAWEI би могъл да извади от строя мобилната мрежа за връзки на една цяла страна. За сега няма доказателства, че HUAWEI разполага с така наречения KillSwitch („Убиващ Ключ“) за да изключва автоматично цели чужди мрежи.

В Германия има експерти, които смятат, че заплахата от HUAWEI към Европа, включително към Германия се състои в това, че става въпрос за едно действено предупреждение, което китайците формулират така при една критична ситуация: „Вие внимавайте, защото имаме възможността да Ви изключим!”. Определени политически кръгове в Берлин смятат, че HUAWEI дава една уникална власт на Пекин, един голям потенциал да сплашва чужди партньори.

Противоборството между САЩ и Китай в действителност е много голямо и това, което не казва американският президент, казва в  интервю от ноември 2018-та година, бившият заместник-министър на отбраната на САЩ Bob Work: „Бъдещите полеви бойни действия биха били изключитело смъртоносни и темпото би било 24 часа цял ден, цяла нощ и при всякакви климатични условия, без никаква почивка. И би означавало – нашият Изкуствен Интелект срещу техния Изкуствен Интелект. Една от страните ще влезе вътре в командната система на другата и ще затвори всичко. Вие бихте могли да попаднете в ситуация, при която буквално вашите оръжейни системи не работят... Войната в бъдеще би могла дa изглежда много по-различно, от колкото може да я очаквате. Би могло да бъде Изкуствен Интелект, или роботи, използващи хиперзвукови оръжия.”

Следва втора част

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби