Зрителите на бТВ не бяха виждали такъв скандал! Президентът на КНСБ скочи и каза край!

loading...

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев влязоха в лют спор пред БТВ за това могат ли да се разберат бизнеса и синдикатите за промени в данъчната система.

Димитров предизвика грандиозен скандал, след като по средата на разговора стана, тъй като не бе съгласен, че в студиото не се обсъжда темата, а опонента му Красимир Дачев опитва да разказва вицове.

„Няма да стоя и да слушам да ме обиждат – изригна Пламен Димитров и тръгна да напуска студиото. – Темата е съвсем друга и сне съм дошъл да слушам вицове”.

Водещата Жени Марчева опита да го укроти, но неуспешно и в крайна сметка Димитров напусна студиото.

„Две трети от данъчните приходи са от косвени данъци – анализира в началото на разговора Димитров. - Обществено ясно е, че косвените данъци се смятат за по-несправедливи спрямо по-бедната част от населението. Става дума за ДДС, акцизи. Съотношението в развития свят, Западна Европа, Вишеград, които са по-близки до нас, е обратно. Преките данъци, които отчитат кой къде се намира в общественото развитие, дават по-голямата част от данъчните приходи в държавата. Трябва да се ребалансира тук това съотношение. В момента се сравняваме със страни като Бангладеш, Етиопия и Бутан.

Трябва да бъде въведен данък върху дигиталните обороти, ключов данък като данъка върху дивидента, който показва колко се натоварва бизнеса, трябва да бъде увеличен до десет процента.

За данъкът „Богатство” е ясно, че има място в публичния дебат. Не случайно в САЩ и републиканци и демократи водят такъв дебат. Техният модел е всеки долар над 50 млн. долара богатство премерени по техния стандарт, да се облага с 2 цента докато стигне до милиард. Над милиард – по още един цент. Централният дебат трябва да е да се намали данъка на работещия българин. Не искам да коментирам данък „Богатство”, а намаляването на данъците на работещия българин. Не е вярно, че от такива мерки ще изреве средната класа”.

„Данъкът дивидент става рално 15 процента, за да стигне до крайния получател – опита да му репликира бизнесменът Красимир Дачев. - Тази дъвка се вади от 10-15 години. За последно бе 1998 година. Днес събираемостта е 90 процента и това трябва да се има предвид. Така наречения плосък данък не е такъв. Става дума, че той е доходен данък. Той може да бъде администриран от общините. Те обаче нямат капацитет. Невъзможно е при сегашното развитие на компютъризация, която няма три общини вързани, две министерства, няма как да стане. От сто години се борим, че като имаш ЕГН с него трябва да се вади всичко. Данъкът „Богатство” е сложен данък. Той трябва да се изследва. Общините не могат да си приберат другите данъци, а камо ли такъв. Далеч сме от събирането на капитала. В зората на събиране на капитала сме. Когато започнем да говорим за 50 - 100 - 200 млн. , милиарди, тогава е нормално и може. Но, когато сме в зоната на развиващите се страни, когато имаме изостанала технология и всички фабрика са захвърлени, не става. Защото като подгониш капитала той ще отиде веднага другаде. Ако започне да ме тормози някой тук, веднага ще си направя офшорни фирми другаде. Нямаме пари. Това е истината.  Нямаме натрупвания за да говорим за такива промени”.

Тук президентът на КНСБ не издържа, и след като Красимир Дачев опита да онагледи позицията си с виц, Пламен Димитров скочи обиден и напусна сутдиото.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби