Уникално откритие: Колко месо може да ядем, за да не се разболеем от рак?

loading...

 

Червеното месо е основната храна на всички етнически групи. Нивото на потребление нараства в целия свят сред хората с малки и средни доходи. Оставайки важен източник на протеини и незаменими аминокиселини, то може да причини увреждане на организма. Това се доказва от данни, събрани от повече от 700 проучвания, които бяха анализирани от специална комисия на Световната здравна организация.

Докладът за канцерогенността на червеното месо е публикуван през 2015 г. и не се е променил оттогава, въпреки факта, че редовно се провеждат нови изследвания за опасностите и ползите от този продукт. СЗО изгражда позицията си по сложността на набора от данни, което прави възможно те да се разглеждат като обективни. И тази информация трябва да бъде известна на всеки от нас.

1. Дали месото причинява рак?

Да. Световната здравна организация приписва този продукт във втората рискова група за канцерогенност при човека. Това означава, че има достатъчно доказателства, че продуктът може да причини рак. СЗО основава позицията си върху резултатите от проучвания, които разкриват убедителна връзка между появата на колоректален рак и употребата на продукта.

Важно е да се прави разлика между месо и продукти, произведени от него. Те принадлежат към първата група на канцерогенност. Колбаси, варено свинско месо, свинско месо и други съдържат промишлени добавки. Установено е, че полицикличните въглеводороди и нитрозамини, образувани по време на приготвянето на месни продукти, допринасят за развитието на чревни, стомашни и панкреасни ракови заболявания.

2. Какъв е рискът от заболяване при редовна употреба на продукта?

Ежедневната консумация на 100 грама червено месо увеличава риска от развитие на колоректален рак с 18%. В същото време няма данни дали честата консумация на месни ястия стимулира развитието на рак на стомаха.

3. Защо месото причинява рак?

Животинските мускулни влакна съдържат много компоненти, сред които желязо. Вероятно в резултат на окислението той придобива способността да провокира възпалителни реакции в организма. Но по-значителен канцерогенен ефект има технологията на преработка на продукта.

По време на топлинна обработка и пряк контакт с гореща повърхност в продукта се образуват канцерогенни вещества. Визуално техният обем може да се определи по степента на „печено“ парче месо. Още по-опасни са промишлените добавки, използвани за производството на месни продукти. Ето защо, колбасите са два пъти по-канцерогенни в сравнение с червеното месо.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби