Учените от БАН си говорят сами! Нещо, невиждано в историята на метеорологията, се случи в

loading...

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята - Алърт в Канада. Там термометрите са отчели 21 градуса по Целзий, предаде AFP, като се позова на канадската метеорологична служба.

Алърт се намира на по-малко от 900 километра от Северния полюс. "Това е доста необикновено като статистика, това е един пример сред стотиците и стотици други рекорди, поставени от глобалното затопляне", подчерта Армел Кастелан, метеоролог в канадското министерство на околната среда. Кастелан съобщи още, че въпросните 21 градуса са били измерени в неделя, а вчера са измерени 20 градуса.

"Това е абсолютен рекорд, никога не сме виждали подобно нещо", каза той. Кастелан обясни наблюдаваната тези дни гореща вълна с фронт на високо налягане, който се запазва над Гренландия и допринася за идването на ветрове от юг към Северния ледовит океан. Метеорологичната станция в Алърт е създадена през 1950 г. Средната температура там през юли е 3,4 градуса. Досегашният температурен рекорд в Алърт, 20 градуса, датираше от 8 юли 1956 г. От 2012 г. в станцията, разположена на брега на Северния ледовит океан, на няколко пъти са били измерени между 19 и 20 градуса.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби