Ексклузивно! 20-годишен хакер от София е източил личните данни от НАП

loading...

 

20-годишен хакер от София, който работи в компания, занимаваща се с киберсигурност е отговорен за изтичането на лични данни от НАП. Пробивът е направен от България. Това заяви началникът отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев в ефира на БТВ, пише новини.бг.

Задачата му е била да тества сигурността на системите, за да се предотвратят хакерски атаки. При него отговорността е била размита, стана ясно от думите му. Той е трябвало да установява уязвимости, но не да ги използва. В различни етапи от живота си той е бил и от едната и от другата страна на закона – бял и черен хакер, разкри Колев.

„Всеки, когато прави нещо оставя следи, въпросът е да ги откриеш и използваш“, подчерта началникът отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Човекът е открит на работното му място. Той не е бил изненадан. Това е човек, който върши това не за първи път“, разкри Явор Колев. „Системите са тежко криптирани и се изисква много сериозна работа, за да се открият доказателства“.

В момента тече досъдебно производство.

„Писмата, изпратени до медиите са характерни за такива действия и много хакери се опитват да поемат отговорност за това деяние. Всички версии се проверяват. Според мен, това са опити за поемане на отговорност, каквато няма как да се припише на всички:, каза той.

„Всяка една система трябва да бъде усъвършенствана. Развитието на информационните технологии е много динамично и всички ние с всеки следващ ден сме изостанали“.

Има образувано досъдебно производство.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби