Трудна професия! Лекари от Спешна помощ признаха как съобщават най-лошото

loading...

 

Лекар от Спешна помощ предизвика истинска дискусия с въпроса си. Той попита в една от специализираните Фейсбук групи как колегите му съобщават на пациент, че има инфаркт.

"Често пъти си представям какво им е на пациентите от другата страна, когато научат, че имат инфаркт. Обикновено колегите от извънболничната спешна помощ, ОПЛ и специалисти от ДКЦ, не казват на пациента диагнозата от страх да не се влоши от стреса, пише zdrave.to.

Честта да съобщи лошата новина се пада на лекаря в спешното, защото няма накъде - трябва съгласие за хоспитализация, подписване на документация, мониторинг, медикация... 

За три минути непознат лекар, който дори не ги поздравява и не се представя поради липса на време им изстрелва "Имате инфаркт. Сега ви приемам в болница и ще ви сложат стентове". 

Ако този е поредният инфаркт за пациента лесно, защото пациентът очаква да е именно това, поради натрупания опит от преживяни веднъж симптоми, знае кое как следва, но има и страх от последиците, особено ако е минал през клинична смърт или ОЛСН предния път! 

Ако това е първия инфаркт, става сложно и непредвидимо! Нямаш време да опознаеш човека отсреща, за да избереш как да му съобщиш лоша новина, времето и обстоятелствата те притискат и нямаш избор, казваш истината. 

Но може би трябва да подпираш думите и обръщението. Ако минеш на ти и повикаш близките някак не оставяш пациента сам с ужаса му. Ако се криеш зад сложните думи на медицинския речник той не съвсем добре разбира какво му предстои и неизвестното ескалира в ужас. 

Може би ако го кажем простичко и задължително го уверим, че всичко ще приключим благополучно,защото в тази болница са експерти и е традиция да лекуват инфаркти. 

Аз задължително приключвам с думите,че след ремонта пациентът ще е като нов, защото надеждата лекува всичко", пише лекарят от Спешна помощ.

"Дойде ми пациент с тежест в гърдите,бил "настинал". На ЕКГ имаше категорично остър миокарден инфаркт, и то немалък, но със стабилно РР и без ритъмни нарушения и добро общо състояние. Казах - "Не мърдай, направил си инфаркт, викам линейка и директно в болница". Каза - ааа, не докторе, първо имам да свърша някои работи на работата и после ще ида сам. Подписа се. Отишъл след два дни и там му казали "не мърдай". Наложиха му стентове и е добре", разкрива д-р Мухтаров.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби