Учени бият тревога: Иде глобална война, гответе се за нещо страшно

loading...

 

Татяна Позднякова, главен специалист от офиса на Главната метеорологична служба в Москва, обясни защо рекордното затопляне в Европа е свързано с рязкото охлаждане в Русия.

Експертът припомни, че топлината дойде в европейските страни с вълна от горещ въздух от Африка, докато в Русия метеорологичните аномалии се обясняват с ултраполярната инвазия от Северния полюс, пише блиц.

Такъв трансфер на въздушни маси в посока север-юг е част от меридионалните процеси.

"Сега има движение по меридианите. Топлият влажен въздух на Тихия океан прониква далеч на север. И обратно: студен въздух от полюса прониква далеч на юг и се среща там с топли въздушни маси, което води до обилни валежи", обясни Позднякова. Движението на въздуха по меридианите, от своя страна, е проява на промяна в климатичните епохи, обясни метеорологичният прогнозист.

Епохата на трансфера от запад на изток продължава около 25-30 години, докато периодите на меридионалните процеси са по-кратки. "Това, което се наблюдава в Европа сега се е случвало и преди, ако вярваме на хрониките - през 16-ти век се е случила подобна топлинна вълна в Европа.", заяви ученият. Позднякова добави, че все още е невъзможно да се предскаже колко дълго ще продължи всяка климатична епоха.

По-нататъшното затопляне на климата може да доведе до глобална война за ресурси. "Историята на метеорологичните наблюдения трае само 170 години, а нашата планета е много, много по-стара. Ние дори не знаем какво е причинило промяната на климатичните епохи - това могат да бъдат астрономически фактори и промяна на магнитните полета на Земята. може да промени честотата на тези епохи, да ги направи по-ярки или по-трайни ”, отбеляза тя.

Според прогнозите на времето, в началото на следващата седмица в Москва и на север от европейската част на Русия ще настъпи рязко охлаждане. Така че в столицата дневната температура пада до 11 градуса. В някои региони ще дойдат дъждове и дори суграшица.

В същото време европейските страни страдат от анормална топлина: тази седмица в Германия, Франция, Белгия и Холандия и други страни термометърът се повиши до ниво от над 42 градуса. Германските власти заради прегряването на реките дори изключиха атомните електроцентрали в Долна Саксония.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби