Уникални рецепти! Как се готви цяло пиле - 3 вкусни рецепти

loading...

 

Печено, на скара, пържено, на фурна или дори в супа - има куп начини да готвим с пиле. Днес ще го готвим цяло, отнема малко повече време, но вкусът си заслужава, а и ще си спестите готвенето и за утре, пише vesti.bg.

Пиле с естрагон

1 пиле

2 глави лук шалот

2 скилидки чесън

1 лимон

4 стръка естрагон

200 мл течна животинска сметана

200 мл пилешки бульон

100 мл бяло вино

60 г краве масло

1 с.л. олио

1 с.л. брашно

сол и черен и пипер на вкус

За гарнитура:

600 г дребни картофи

60 г краве масло

2 стръка мащерка

сол на вкус

подправка „Чесън и билки“ за поръсване

Овкусете пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.

Смачкайте чесъна и го сложете във вътрешността на пилето, заедно с 2 стръка естрагон и надупчен лимон. Завържете краката на пилето с кухненски канап и го оставете да престои 20 минути.

Загрейте много добре тенджера с дебело дъно. Налейте олиото и веднага след това поставете пилето с гърдите нагоре. Оставете да се запържи за 4-5 минути.

Прибавете половината масло, налейте половината от виното и всичкия бульон.

Похлупете и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час и 20 минути.

Нарежете лука и го запържете в останалото масло на умерен огън, докато започне да се карамелизира.

Прибавете брашното и го запържете. Налейте сметаната, течността от тенджерата, останалото вино и гответе, докато сосът се сгъсти.

Добавете останалия естрагон, предварително наситнен. Овкусете със сол и черен пипер.

Сварете картофите в подсолена вода със стръковете мащерка. След това ги отцедете. Намажете тава с маслото и изсипете картофите. Смачкайте ги с вилица. Овкусете ги с подправката „Чесън и билки“. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете картофките до златисто - за около 20 минути.

Нарежете пилето и го сервирайте със соса и картофите.

Печено пиле по селски

1 пиле

400 мл пилешки бульон

400 г червени домати

200 г пилешки дробчета

100 г бекон (на ленти)

100 г краве масло

5–6 скилидки чесън

3 люти чушки

2 връзки пресен лук

1 връзка джоджен

1/2 ч. л. червен пипер

сол и черен пипер на вкус

Чушките се изпичат, обелват се и се накълцват. Дробчетата се почистват и се нарязват на ситно. Доматите се нарязват на дребни кубчета, а лукът, чесънът и джодженът се наситняват. Беконът се реже на малки кубчета и се запържва в 60 г масло. 

Прибавят се дробчетата. Когато и те се позапържат, се слагат доматите, лукът и чесънът. Задушава се под капак около 5 минути и се прибавят чушките и джодженът. Налива се бульонът и сосът се готви на тих огън, докато остане на мазнина. 

Пилето се разрязва през гръбнака и се разтваря като пеперуда. Намазва се от двете страни с останалото масло, овкусява се със сол, черен и червен пипер и се пече на скара върху умерена жар, под капак, като се притиска с нещо тежко, за да се изпече равномерно. Поднася се със соса.

Печено пиле с козе сирене и домати

1 пиле

200 г френско козе сирене

100 г краве масло (меко)

90 г сушени домати (от буркан)

1 лимон

1 скилидка чесън

1/2 връзка босилек

сол и пипер меланж на вкус

Босилекът се накълцва, чесънът се стрива на паста, а кората на лимона се настъргва. Разбъркват се с мекото масло, сол и пипер меланж на вкус. 

Сиренето се натрошава с вилица и се разбърква с нарязаните на кубчета сушени домати. Пилето се овкусява от вътре и отвън със сол и пипер меланж. 

Кожата се отделя от месото, като се внимава да не се разкъса. Пилето се маже с ароматното масло отвътре и между кожата и месото. 

Сместа със сирене се разпределя навсякъде между месото и кожата. Пилето се пълни с резени лимон. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 1 час и 40 минути.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби