Невероятно: 2100-годишен „iPhone“ е открит в гроба на млада жена

loading...

 

От гроба на млада жена при разкопки е открит забележителен обект на 2137 години, който много прилича на iPhone, пише блиц.

Структурата е изработена от вид лигнит - с вложки от полускъпоценни камъни, съобщава "Мирър". Той е открит в некропола Ала-Тей след като е пресушено водохранилище близо до Саяно Шушенския язовир и най-голямата в Русия електроцентрала. Експертите твърдят, че починалата е била модерна млада жена, която е живяла в епохата Хуну в южната част на Русия.

Смята се, че тя може да е носила предмета като катарама за колан. „Погребението на Наташа с iPhone от епохата на Хуну е едно от най-интересните неща в некропола. "Нейният беше единственият колан, украсен с китайски монети уджу, което ни помогна да го датираме", казва д-р Павел Леус, който ръководи екипа от археолози през лятото.

Снимките на аксесоара правят впечатление с изключителните му тюркоазени и червени инкрустации. Находката е открита в района на Тува, който е до голяма степен планински с красива природа - място за почивка, посещавано редовно от руския президент Владимир Путин.

В района са разположени и други гробове от праисторически цивилизации, датирани от бронзовата епоха до времето на Чингис хан. Д-р Марина Килуновская от Санкт Петербургския институт за културна история, която ръководи археологическата дейност заявява: „Този некропол е научна сензация.

Имахме невероятен късмет да намерихме тези погребения на богати хунски номади, които не са ограбени от (древни) иманяри.“ Учените признават, че са в надпревара с времето да разгледат обектите и да спасят безценните съкровища от евентуални водни поражения.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби