Отново ще ни ударят! Обявиха с колко ще поскъпнат горивата, ще бъде нещо страшно за шофьорите

loading...

 

Ситуацията е извънредна за петролния пазар. Това е едно поскъпване с 12% за една нощ. Не е ясно за колко време ще е възстановено производството. Ще има повишаване на цените на горивото и у нас. Това заяви в ефира на "Здравей, България" експертът Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, пише блиц.

"Бързо ще се случи вдигането на цената, но не мога да кажа точно с колко. Предполагам, че ще е нещо в рамките на жълти стотинки", каза той. "В този случай всички реагираха мигновено. Вчера наблюдавах цените на плацовете, те се вдигат много бързо. Пазарът обаче реагира по начин, който счита за нормален, когато има риск. Ние не знаем какво ще се случи", добави експертът. "Със сигурност нещата в един момент ще се нормализират. Пазарът на петрол зависи от търсенето и предлагането, тъй че отново ще дойде балансът", прогнозира Бенчев.

"Голяма част от страните, в които се добива суровият петрол, са рискови. Опасността не е преминала. На други места може да се случи същото и пазарът се страхува от това", заяви той.

Това, което се случи в Саудитска Арабия с нападението над рафинерията там е много сериозно. Война за петрола се е случвала, и да пази Господ, да се случи пак. Не е добре да дрънкат оръжия, защото Иран контролира Ормузски пролив и ако той бъде затворен - тогава светът ще има много голям проблем с петрола. Това заяви от своя страна в ефира на БНТ Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация. По думите му Саудитска Арабия, САЩ и Русия са в топ три на страните по търговия с нефт.

Попитан дали ще поскъпне бензина у нас, той заяви, че България е малък пазар и той се предопределя от цените на петрола в ЕС. Ако цените се стабилизиран на 60-70$ за барел, то тогава ще има и леко отражение на цените на горивото у нас. Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас, нищо че не внасяме петрол от там, смята още Делчев. Според него цената на петролните продукти е пазарна. Колко ще се продава едно гориво зависи от това, което се случва на пазарите отвън, вметна още той.

Попитан дали ще видим на хартия предложението на Министерство на финансите на касовата бележка да е отразено кой колко плаща, Делчев заяви, че не подкрепя това предложение и това спомага да се правят картели между отделните играчи на пазара. Тази свръх прозрачност не е полезна, категоричен е още той.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби