Борисов отсече побеснял: Да мразим хакерите така, както мразим убийците и крадците

loading...

 

В мрежата не е толкова анонимно, колкото ние, по-старото поколение, си мислим, обяви премиерът, пише flagman.bg.

Държавата смята да осигурява киберсигурност на принципа на публично-частното партньорство с банки и застрахователи. А обществото трябва да мрази хакерите. Това обясни премиерът Бойко Борисов на форум в София на тема „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“.

Той е организиран от Съюз за Стопанска Инициатива, Българска асоциация по киберсигурност и Българска асоциация на сертифицираните етични хакери, но с участието и на Университета по библиотекознание и информационни технологии (т. нар. Библиотекарски институт). Това накара Борисов да признае, че е получил упрек защо е приел да участва във форум, организиран от Библиотекарския институт. Този институт е управляван от кадри, свързани с тоталитарната Държавна сигурност и е смятан за близък до задкулисието около Ахмед Доган и Делян Пеевски.

На форума Бойко Борисов обясни: „Това трябва да стане и като превенция на обществото – така, както мразиме крадците, както мразиме убийците, така да мразиме и хакерите. Защото това не е мода, не е нещо хубаво. Страхотно подготвени младежи, изключително умни и иновативни и ако впрегнат енергията си в добри дела, със сигурност и много повече пари ще изкарат.“

Борисов бе попитан от репортери, смята ли за нужно да се създаде специална агенция за киберсигурност. Той отговори: „Ще го направим през „Електронно управление“, но много пари трябва да се извадят, много пари. И затова помолих обществеността да има нетърпимост, както към всеки друг крадец, престъпник, всеки, който вреди. Това е – една детска площадка, като направиш, да отидат да я счупят, това е по същия начин.“

Премиерът добави, че държавата иска да облекчи гражданите с електронни услуги и затова всички трябвало да бъдем активни в борбата с хакерите, за да не се върнем към пишещите машини.

„Ако няма неприязън към тези хора и ако това се счита модерно, едва ли не, че колко е готино да си хакер - колко е модерно, колко е хубаво, и ние се отнасяме с такава толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, заяви още Бойко Борисов.

„В тази сфера на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща големи заплати. В същото време се развива с изключителна скорост – нанася големи поразии. И затова публично-частното партньорство, както във всяка сфера на борба с престъпността, ние разчитаме на агентури, разчитаме на сигнали от гражданите, така и в тази сфера. Да ползваме възможностите, които... много високо платените специалисти има в банките, застрахователните, големите компании, да работят и да помагат в защитата на системите; или да ни подават сигнали съответно пък там, където има възможност за пробив“, коментира премиерът.

Според Борисов хакерите не били толкова скрити и се познавали. В този смисъл те трябвало да се издават помежду си.

„Редно ли е, вместо да ги дадеме за пенсии и заплати тея пари - да вадиме стотици милиони, да защитаваме системите от няколко човека? А и те се познават, със сигурност! В мрежата не е толкова анонимно, колкото ние, по-старото поколение си мислиме“, изкоментира министър-председателят.

„ФБР надали са лошо защитени. Обаче им казват „сменяйте бързо рутерите“. Ма това ще е сигурно стотици милиони долари. Може и нагоре да отиде. В тая сфера, тая услуга – ние имаме предложение от други държави да ни защитават – където са много напред. Цифрата е... от няколкостотин милиона долара започва разговорът. И задължително информацията пак минава през техните... машини, което днеска е така, утре може да е другояче. Не можем да си го позволиме. И какво излиза – че (не съм дошъл с колегите, виждате и Марияна е тука, но и вътрешно министерство)... както във всяка сфера на борба с престъпността, ние се опираме на гражданите, опираме се на агентурния апарат, ако щете. И само тогава службите са ефективни“, коментира Борисов.

Той обясни, че държавата давала по 1500 лв. заплата на служителите по киберсигурност от ГДБОП, а в частния сектор те получавали над 10 000 лв. Затова в службите нямало адекватни специалисти.

Според Бойко Борисов нямало спецслужба по света, която да не е пробита от хакери. Злонамерените спецове винаги били по-напред.

„Тръпна за суперкомпютъра как ще го пазим. Те дотогава кой знае какво ще измислят“, обяви притеснено премиерът.

Той бе попитан адекватен ли е Наказателният кодекс, на което отговори: „Има предложение за промени, но, вижте, те законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Ние не можем след всяко престъпление да отиваме и да променяме закона и да правим все по-тежки и по-тежки наказания. И сега си има закони.“

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби