Обявиха важно за живота ни хапче за опасно! Трябва да го СПРЕТЕ веднага

loading...

 

Пациентски организации „Заедно с теб“ очакват официална информация от Министерство на здравеопазването относно лекарства, съдържащи ранитидин срещу киселини и язва, за които Европейската агенция по лекарствата на 13 септември съобщи официално, че съдържат примес, наречен N-nitrosodimethylamine (NDMA) от групата сартани, който е канцерогенен, пише лупа.

Веществото е класифицирано като вероятен канцероген за човека въз основа на изследвания върху животни.

Лекарствата с ранитидин се използват широко за намаляване на производството на стомашна киселина при пациенти със състояния като киселини и стомашни язви. Те се предлагат без рецепта или по лекарско предписание, съобщава trafficnews.bg.

През 2018 г. NDMA и подобни съединения, известни като нитрозамини - сартани, бяха открити в редица лекарства за кръвно налягане и сърдечна недостатъчност, което доведе до преглед в ЕС, който блокира количествата на пазара и постави строги нови изисквания за производство на тези лекарства. През същата година опасни медикаменти за кръвно налягане и сърце, съдържащи сартани, бяха блокирани от Изпълнителната агенция по лекарствата и в България.

Пациентите, които имат някакви въпроси относно текущото си лечение, могат да говорят със своя лекар или фармацевт. Има няколи други лекарства, използвани при същите условия като ранитидин, които могат да бъдат алтернатива.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби