Ананиев съсипа Борисов: За всички проблеми били виновни други, а никога не е той

loading...

 

Тези 86 милиона, които някой е очаквал да отидат за медицинските специалисти са дадени за здравни пътеки и допълнителни дейности. Премиерът има право да говори и коментира каквото прецени. Така здравният министър Кирил Ананиев отряза Борисов, който преди седмица заяви, че са отпуснати десетки милиони, но не е ясно къде са отишли. Министър-председателят съвсем логично посочи Ананиев да обясни какво се случва, пише frognews.bg.

Няма да се оправдавам, свършил съм каквото трябва. Това заяви министърът на здравеопазването в сутрешния блок на бТВ.

Той заяви също, че не носи вина за това, че белодробно болни емигрират от България, за да им се извърши трансплантация и животът им да бъде спасен. Проблемът е от 2 години и четири месеца, а аз тогава не съм бил министър. Заварил съм проблема и се опитвам да го реша. Ананиев за пореден път обеща, че някой ден нещата ще се решат и операции ще се правят и в България. Дори спомена, че възможен вариант е трансплантиране в САЩ. Не каза само как точно ще пътуват, за да стигнат навреме нуждаещите се…

„За съжаление прекъсването с виенската болница (с която имахме споразумение и която обяви, че вече няма да приема чужди пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, коментира още Ананиев. “18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции – Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той.

Министърът нямал вина и за заплатите на медицинските сестри. Не може да получават две минимални работни заплати, защото ще надминат по възнаграждение лекарите. Ананиев обаче не каза и дума за обещанията, които даваше, когато масовите протести бяха обхванали цялата страна.

От протестиращи медицински специалисти пред парламента бяха зададени няколко въпроса за наливането на пари в частни болници неясно по какви причини и правила. Не отговори и на питането интересите на пациентите и медиците ли защитава, или нечии други.

Логичен въпрос, защото Ананиев почна да се оправдава, че нямало как да се спази срока Правителствена болница да бъде преобразувана в търговско дружество като всички останали. Тя притежавала апетитни имоти, към които може да има апетити, но той нямало да допусне да се случи нещо такова. Болницата имала и дълг от 25 млн лева, но за тях щяло да се мисли след време. Най-вероятно те ще бъдат опростени, както е ставало и друг път.

Нямам никаква вина за нищо, кой каквото ще да казва, дори да е министър-председателя Борисов, - това бе обобщената позиция на здравния министър.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби