Проф. Рачев ни смрази с тази прогноза: Утре ще се случи нещо невиждано, а зимата ще бъде

loading...

 

Оказа се, че петте най-горещи лета са регистрирани именно през последните 5 години, а от утре започва първото по-сериозно захлаждане. "Днес наистина затваряме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване, пише блиц.

Днес 30-32 градуса, а утре максималните температури ще бъдат от порядъка на 20-21 градуса, определено хората ще усетят есента", каза климатологът проф. Георги Рачев пред Bulgaria on Air.

Той допълни, че лятото, което отминава, наистина е едно от най-топлите, затова по-всяка вероятност зимата няма да е студена. Било е най-топло за северното полукълбо откакто се водят метеорологични наблюдения.

По думите му, зимата ще бъде поредната „модерна зима“ – по-топло от нормалното. „Пак ще има сняг, пак ще има виелици, пак ще има дни с отрицателни температури“, увери той и добави, че това ще се случва по-рядко.

„Засега глобалните прогнози, които се дават за Северното полукълбо, е топла зима за Европа, а за Балканския полуостров температури с до 1 градус и половина над нормата. Което за цял сезон е доста и съществено, посочи проф. Рачев.

„Утре може би ще видим дъжд. От 50 дни в България – от Голяма Богородица, в България не е имало сериозен дъжд“, изтъкна той. По думите му студеното време, доколкото може да се каже, че е такова, защото ще бъдем в нормалните температури за края на септември, ще продължи до неделя, а след това ни очаква ново затопляне. Световните метеоцентрове прогнозират един валеж във вторник-сряда следващата седмица.

„Ако обстановката се затвърди, може би ще видим дъжд и на 24-25 септември“, обясни проф. Рачев. След това ще усетим „последните издихания на лятото“ – сравнително топло, сухо и слънчево за сезона. „Дори началото на октомври има едни доста смели прогнози за температури над 30 градуса, затова нищо чудно да се радваме на топло време“, заключи климатологът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби