Държавата парализирана! Службите са паника. Българският премиер Луканов е разстрелян на място насред София

loading...

23 години след покушението над  българския премиер Андрей Луканов истината за смъртта му все още не е разкрита. Около разстрела на първия премиер на прехода на 2 октомври 1996 г. витаят не една и две призрачни хипотези.

Има версия дори, че той е жив след направена му пластична операция.

Сутринта на 2 октомври преди 22 г. на ул. „Латинка” 15 в столичния квартал „Изток” с 4 куршума беше убит Андрей Луканов. Политикът отива на работа в 9:20. Сеща се, че е забравил нещо. Слиза от служебния автомобил и звъни по домофона на съпругата си Лилия. Тогава е гръмнат с четири куршума в главата и в гърба.
Тялото на Луканов пада безжизнено, а стрелецът се оказва преоблечен като клошар наемен убиец, който изчезва безследно.

40 дни по-късно в блок на съседната улица „Димчо Дебелянов” е открито оръжието - пистолет "Макаров", с което е бил разстрелян бившият премиер.

Популярните версии за причините за покушението над Андрей Луканов не са една и две. Сред най-популярните са тези, че убийството е вътрешнопартийна работа, че експремиерът е убит във връзка с решението да се публикуват имената на някои кредитни милионери, че пръст има приятелският кръг “Орион”, че пръстът е на Москва, на руската мафия. Сред най-неизвестните е тази, че бившият премиер е погубен по поръчка на създаден от него във Виена мозъчно-финансов тръст от партийни технократи, защото не искал да вкара огромни суми у нас. Съществуват и съмнения, че убийството на Луканов е инсценирано и че той все още е жив след пластична операция

За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. Убийството остава неразкрито.

Това е последният голям атентат в нашата история. Андрей Луканов е 40-ият български министър-председател и седмият, който е убит. И до днес смъртта му остава сред най-големите мистерии на прехода.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби