БЕЗ ПРИЧИНА: Бензинът и дизелът поскъпват, пробват да налагат по-високи цени

loading...

 

Цените на суровия петрол на световните борси да се успокоиха след атаките срещу петролни полета и рафинерии в Саудитска Арабия, но, напук на икономическата логика, у нас горивата започнаха да поскъпват, пише лупа.

С по 2-3 ст. за литър без причина са се повишили цените на бензина и дизела само за една седмица и вече гонят пиковите си нива от летния сезон. Преди седмица средната цена на масовия бензин А95 бе 2.21 лв. за литър. Към 28 септември тя вече бе 2.23 лв. за литър. Подобна е ситуацията и с дизела, като цената се е покачила от 2.26 на 2.29 лв. за литър, показват данни на сайта „Фуело”, който следи цените на горивата в световен мащаб, пише „Сега”.

Това обаче са средни стойности. По традиция най-големите вериги бензиностанции у нас държат еднакви цени и при тях движението нагоре е доста по-осезаемо. От 2.24 лв. за масовия бензин цената е достигнала до 2.27 лв. за литър, а при дизела от 2.30 на литър е станала 2.33 лв.

Ако се сравнят сегашните цени на горивата с тези от началото на годината, разликата е още по-значителна. През януари цената на А95 е била средно 1.95 лв. за литър, а дизелът е бил 2.15 лв. за литър. Поскъпване имаше през пролетта и лятото. По-значително беше то в разгара на отпускарския сезон, като бензинът достигна почти 2.30 лв. за литър.

Въпреки че засега покачването в цената не е фрапиращо, ако ръстът продължи, прогнозите на експертите за поскъпване с 10 ст. за литър ще се сбъднат и цените ще се доближат до рекордните стойности от края на миналата година.

Покачването на цените у нас трудно може да се обясни с напрежението на световните пазари на суров петрол заради атаките в Саудитска Арабия. Саудитският петролен гигант „Арамко” бе принуден да намали за кратко доставките си на петрол, но бързо се съвзе. В рамките на четири дни след атаките цената на барела скочи от 60 до 67 долара, или с около 20%. Дни по-късно цените се върнаха на предишните си нива.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби