ВНИМАНИЕ! Удря ни много коварен есенен вирус!

loading...

Задава се вирус, характерен за пролетния и есенния сезон

Ако около вас често се чува кашляне и кихане, не се учудвайте. Това се дължи на поредния риновирус, който е няколко дни върлува у нас. Протича с хрема, кихане, кашлица и обща отпадналост на тялото. Обикновено отшумява в рамките на седмица.

Професор Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира че е имало съмнения за грип. Но пробите не са ги доказали и става въпрос за риновирус. Те са добре познати на лекарите, тъй като са със сезонни проявления и водят до респираторни инфекции. Най-добрата превенция е спазването на елементарни хигиенни правила, убеден е специалистът.

Професорът споделя, че инфекцията не се предава по въздуха, а единствено чрез контакт с предмет със заразен секрет. Например, ако докоснем предмет, по който има секрет от болния и след това докоснем очите, устата или носи си, ще се заразим.

Професор Кантарджиев съветва често да използваме средства за хигиена като мокри кърпички и гел за ръце в случай, че нямаме достъп до вода и сапун за миене на ръцете.

Вирусът обикновено преминава за седмица. Но в някои случаи симптоматиката може да не отшуми в продължение на половин или цял месец, пише „България днес“.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби