Невиждано от над 60 г. чудовището "Хагибис" се готви да погълне цялата държава, обявяват извънредно положение

loading...

 

Японският премиер Шиндзо Абе се разпореди днес да бъдат взети всички необходими мерки за сигурност във връзка с наближаващия страната най-силен тайфун от 1958 г., съобщиха осведомителните агенции. Прогнозите са, че тайфунът "Хагибис" ще достигне в събота вечерта централната част на тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу и ще мине през зоната на т.нар, пише блиц.

Голямо Токио, където живеят 35 милиона души.

В някои райони се очакват рекордно интензивни валежи и много силен вятър. Има опасност за повреждане на инфраструктура, наводнения, разрушаване на къщи. В най-застрашените райони вече е съсредоточена техника за изпомпване на вода, за осигуряване на резервно осветление, булдозери, автономни генератори. Има готовност при нужда в най-тежко пострадалите райони да бъде изпратена армията. Населението е призовано да се запаси с бутилирана вода и с някои хранителни стоки. А

виокомпаниите вече отмениха повече от 1100 полета, предвидени за утре. Тайфунът ще засегне графика на състезанията от Формула 1, които трябваше да се състоят този уикенд в Судзука.

Квалификациите са отложени от събота за неделя. Отменени бяха срещи от Световното първенство по ръгби. Утре ще бъдат спрени и много влакове в района на японската столицата, включително високоскоростните. В 9 сутринта местно време "Хагибис" се намираше на 410 км от остров Чичиджима и се движеше в посока север-северозапад със скорост от 25 км в час и ветрове от 180 километра в час, а на моменти и с пориви от 250 километра в час. Сравняват "Хагибис" с мощния "Ида" от 1958 г., отнел живота на повече от 1200 души.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби