Излезе нова версия: Лекарство вкарало Ламбо в реанимацията и налагането на кома

loading...

 

Лекарство за забавяне на проявленията на коварната Болест на Паркинсон, която от години мъчи доайенът на театъра и политиката ни Стефан Данаилов, може да е причина за рязко влошеното му състояние, разкри водещ невролог пред Lupa.bg. 

Става въпрос за активната съставка "леводопа", която у нас се продава под различно наименование и търговска марка. Това е лекарствен препарат, който се използва за повлияване на хипокинезията и мускулната ригидност при болестта на Паркинсон.

Леводопа отстранява дефицита на допамин в нигро-стриатната система и по този начин се възстановява нарушеното равновесие в биохимията на мозъка. В същото време обаче при приемане на максимално допустимата доза (а тя се покачва почти непрекъснато при болните, за да има ефект), често се случва развитие на белодробна емболия, която налага спешна медицинска намеса.

Такъв е случаят и с Ламбо, който постъпи във ВМА в началото на месеца. Съобщенията тогава бяха за влошено състояние вследствие на настинка. Белодробната емболия понякога само започва с болка в гърдите и задух и при пациенти с паркинсонизъм лесно може да се обърка с бронхит или начало на пневмония. 

Данаилов е в кома от снощи според нашите източници, като му се дават венозно антикоагуланти след извършената пункция. Обикновено антикоагулантната терапия навреме спасява пациентите и до 2 години следите от емболията се заличават.  

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби