За този зелник легенди се носят у дома – баба го правеше с лапад, аз предпочитам със спанак. Ето колко лесно става

loading...

Ако някога сте опитвали домашен зелник, тогава сте наясно, че купешките продукти не могат да се сравнят с него на вкус.

Всъщност зелник е името на вид баница, която традиционно се прави със „зелении“ – обичайно за целта се използват спанак, лапад, праз, дори коприва.

Днес  ви предлагаме да опитате този чуден домашен зелник със спанак и праз:

Домашен зелник със спанак и праз

Продукти:

500 гр. брашно
250 гр. сирене
4 яйца
1 ч. ч. газирана вода
1 стрък праз лук
1 кг. бланширан спанак (лапад)
4-5 с. л. олио (мас)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разбийте 3 яйца с 1 ч. л. сол и започнете да добавяте брашно и вода, докато с разбъркване замесите меко тесто.

Разделете го на 6 – 7 топки, покрийте ги с кърпа и оставете да починат 20-тина минути. След това разточете всяка топка на тънка кора. Заделете 2 кори, а останалите запечете на плоча или във фурната.

За плънката нарежете праза на ситно и го задушете в малко олио. Накълцайте спанака (лапада) и го запържете заедно с праза. Посолете и добавете натрошено сирене. Добавете в плънката 1 яйце, разбъркайте и махнете от котлона.

В намаслена тава разстелете едната сурова кора. Поръсете равномерно плънка и покрийте с една изпечена кора. Подредете по този начин всички кори и цялата плънка.

Най-отгоре поставете другата неизпечена кора и завийте с нея зелника. Печете на 180 градуса за 20 – 25 мин. Изпечения зелник поръсете с газирана вода и покрийте с кърпа.

Сервирайте зелника топъл с купичка кисело мляко.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби