Шокиращо състояние на болнични стаи в "Свети Георги" възмути майките

loading...

 

Шокиращото състояние на болничните стаи в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив възмути хората от цялата страна. Във фейсбук тръгна кампания за набиране на средства за ремонт.

"Условията не са човешки", "Когато влязох в коридора просто се разплаках къде трябва да държа 6 месечното ми бебе" са част от разказите на няколко майки, лежали в клиниката. Снимките от болните стаи потвърждават казаното.

Заради лошите условия хората се амбицираха да започнат кампания за обновяване. Те взеха пример и от Кремена Кунева, която, с помощта на доброволци, успява да преобрази Отделението по нефрология в "Проф. Иван Митев" в София. Тя създаде и Проекта За доброто.

"За мен е недопустимо да се работи в такава обстановка и да се приемат пациенти", коментира Кунева пред Novini.bg.

Подчерта, че е получила съдействие от ръководството на болницата в София, докато в Пловдив ситуацията е по-друга.

Кунева е категорична, че отговорните институции в здравеопазването трябва да направят повече за грижите за децата. Кунева даде пример освен с лошите условия в лечебните заведения на много места, и с липсата на важни консумативи и апаратура за лечение като перфузорите.

"Трябва да е ясно, че има деца, които буквално им се налагада живеят в болницата", коментира тя.

"Ако ние можем да помогнем като общество, сме длъжни да го направим. Но и държавата трябва да е на мястото си", посочи още Кунева.

Междувременно от УМБАЛ "Свети Георги" потвърдиха за Novini.bg, че разглеждат искането за дарение и евентуален ремонт на Клиниката по инфекциозни болести. От болницата обаче трябва да установяват реда, по който това е възможно да се случи. Признаха, че процедурата е тромава.

"Как да бъде избрана фирмата за ремонт, как да бъде направено дарението, как да се съблюдава процесът", обясни Борис Гитев от Юридическия отдел.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби