Откриха странна находка на мястото, където Моисей се среща с Бог

loading...

Изследователи на библейски събития твърдят, че са открили древни надписи на мястото, на което според Библията Моисей се среща с Бог.

Фондацията за изследвания „Тома Неверни“, която миналата година разпространи филма „Откриването на планината на Моисей“, наскоро показа снимки на „прото“ иврит, открит в района, известен като Джабал ел Лауз.

Възвишението е връх с височина от 2500 метра, известен с името „планината на бадемите“, разположен в североизточната част на Саудитска Арабия близо до границата с Йордания. Според книгата Изход в Библията, Моисей води израелския народ към планината Синай, която е обгърната от огън, дим и гръмотевици. След това той се качва на планината и се среща с Бог, като получава 10-те Божи заповеди.

Експерти от фонда твърдят, че Джабал ел Лауз е именно въпросната библейска планина. Това се казва в 25-минутният им филм, качен в YouTube и гледан вече над 2.2 милиона пъти. На сайта си в интернет експертите на фонда са качили серия от снимки, за които твърдят, че показват писания на древен иврит, открит на въпросното място. Също според тях, сред надписите има и най-древното в света описание на Менора.

Също се твърди, че наличието на въпросните надписи доказва, че в миналото е имало хора, говорещи на ранен иврит в района. Експертите на фонда споделят още, че доказателствата в района Джабал ел Лауз включват и рисунки на телета, които съвпадат с историята от Библията за златния телец. Телецът представлява идол, който израелският народ създава, докато Моисей е на върха на планината Синай. След завръщането си Моисей осъжда почитането на Златния телец като идолопоклонство и го унищожава. Също така се твърди, че в близост до планината „има огромно древно гробище“, където са били погребани вярващите в златния телец след екзекуцията им, както се описва в Библията.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби