Немски специалист: Сърдечният удар се стопира с масаж!

loading...

Внезапната сърдечна смърт обикновено е усложнение на продължително сърдечносъдово заболяване. Най-уязвими са хората, които страдат от подобен проблем, но не са наясно с опасностите от него.  Внезапно сърцето на човек спира да бие, кръвното налягане пада до нула, в главата се появява усещане за празнота и се губи съзнание. След две до три минути дишането спира, смъртта настъпва след около десет минути.

Приблизително такъв е сценарият на внезапна сърдечна смърт - драматичният край на човешкия живот, който изглежда случаен, но в повечето случаи е логичен резултат от нарушенията, възникващи в организма.

Дитрих Андресен, председател на Съвета на германската кардиологична фондация, коментира, че внезапната сърдечна смърт в никакъв случай не е фатално събитие, което не може да бъде предотвратено. „Внезапната сърдечна смърт обикновено е усложнение на дългогодишно сърдечносъдово заболяване“, казва немският кардиолог. Аутопсия на хора, починали от внезапна сърдечна смърт, показа, че 75% имат коронарна болест на сърцето. Това заболяване често се появява в резултат на други хронични отклонения като високо кръвно налягане и висок холестерол, диабет и нарушения в липидния метаболизъм. Важно е своевременно да се открият сърдечните проблеми у човек. Затова лекарите препоръчват мъжете и жените над 40 години редовно да се подлагат на прегледи.

Немският специалист дава и златен съвет как да предотвратим сърдечния удар. Пострадалият трябва да лежи на твърда повърхност. Застанете на колене до човека, поставете едната ръка в центъра на гърдите му, а другата над нея и натиснете гръдната кост на около пет до шест сантиметра в посока на гръбначния стълб. Правете такива резки движения от около 100 до 120 пъти в минута (след което направете кратка пауза). Сърдечният масаж създава кръвообращение и транспортира кръв с кислород до мозъка, като по този начин предотвратява смъртта на хиляди мозъчни клетки.

източник:  retro.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби