Доц. Мангъров обясни какво се вижда на рентгеновите снимки на починалото дете

loading...

 

Ако случаят с 3-годишното дете беше в януари-февруари, диагнозата щеше да бъде грип. Това каза в пряко включване за "Сутрешния блок" началникът на Първо детско отделение на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" доц. Атанас Мангъров, пише блиц.

Специалистът заяви, че става дума за скоротечно протичане на една инфекция. "Трябва да се каже, че, ако този случай беше през януари-февруари с този ход на заболяването, диагнозата щеше да бъде грип, защото той протича по този начин. Тук необичайното е сезонът - още не е започнала епидемия", посочи доц. Мангъров.

Аутопсията показва двустранна пневмония и трахеит. Другите случаи, при които се намира такава находка, са чума, антракс и грип, добави той. "Всяка година имаме случаи в Добрич, в Пазарджик, във Враца, в Стара Загора, които протичат по същия начин само че по друго време на годината.

При тях дълго време се водят експертизи", изтъкна специалистът. "Детето е видяно предния ден от личния си лекар, който му назначава лечение като за белодробна бактериална инфекция. Не го насочва към болница, защото явно не е било в такова състояние. На другия ден родителите самостоятелно отиват в детската болница без направление. В тази болница се лекуват деца с различни заболявания и те е трябвало да чакат. Решили са, че не могат да чакат и са отишли в болница "Лозенец".

Детето е прегледано, дали са му минимални допълнения към лечението, назначено предната вечер от личния лекар. Но също са решили, че детето не е било за хоспитализация. Защо? Защото детето най-вероятно не е било за хоспитализация", предположи Мангъров. След това родителите връщат детето в детската болница, където му правят снимка на белите дробове. "На тази снимка няма нищо съществено. Детето би могло да бъде изпратено за домашно лечение", потвърди експертът. Само 4 ч. по-късно в състоянието на детето настъпва драматично влошаване и втората снимка, която се прави, показва много тежки изменения.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби