Психолог посочи как да разберем, че отглеждаме убиец

loading...

 

Поредната трагедия, свързана със стрелбата на съученици от 19-годишен студент от Благовещенск, породи нова вълна от въпроси в обществото дали трагедията можеше да бъде предотвратена. Как да разберем, че детето е в състояние да вземе оръжие? Да убие? Психологът Анна Хникина говори за основните симптоми.

Според психолога не е случайно, че децата, които са способни да убиват, често се описват като спокойни, тихи, учтиви и добри. Като правило в тяхното съзнание се формират 2 паралелни реалности – собственият вътрешен свят и маската, която поставят в контакт с другите (особено възрастните).

Без приятели, съпричастност и радост

Първият тревожен знак е постоянната мълчаливост и дълбока тъга на детето.

„Най-елементарното е липсата на радост. Докато детето ви поддържа здравословно чувство за хумор и има някакви желания, всичко е наред и е по-лесно да общувате с него.

Друг не по-малко красноречив знак е безчувствеността. Наблюдавайте вашето дете. Знае ли какво е съпричастност? Има ли ситуации, когато то съчувства на някого, изпитва състрадание?

„Хората, които вземат оръжие и са готови да нападат, абсолютно със сигурност нямат такава способност.“ – казва психологът в интервю за  AiF .

Също така за знак може да се счита отсъствието на приятели. Ако детето има приятели, но има нужда от самота, това е тревожна камбана.

Психологът припомни, че ключът за ползотворно общуване с дете за родителите да имат способността да слушат, без критика, съвет или насоки.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби