Учени откриха до какво води прекалената консумация на месо и бира

loading...

 

Повишеното ниво на пикочна киселина в организма е свързано и с болките в ставите, и с високото кръвно налягане. До такъв извод са стигнали специалисти в тази област, като обясняват, че пикочната киселина се образува в организма в резултат на обмяна на пурините.

Освен че те постъпват в организма с хранителните продукти, също така се съдържат във всички клетки на организма. Интересното е, че пикочната киселина се явява антиоксидант, но само докато нейното съдържание в организма е в норма. А за норма се приема концентрация на пикочна киселина в кръвта по-малка от 360 мкмол/л или 6 мг/дл. 

Защо при някои хора се повишава съдържанието на пикочна киселина в организма, а при други - не?

Има няколко причини, които водят до повишаване нивото на пикочна киселина в организма. Преди всичко това се дължи на неправилното хранене: употреба на голямо количество червено месо, концентрирани бульони, бобови продукти, бира и сладки газирани напитки.

Основната причина за повишаване нивото на пикочна киселина при млади хора е злоупотребата с бира и сладките, разноцветни газирани напитки, съдържащи много фруктоза. 

Има и вторични причини - заболявания, които водят до повишаване на пикочната киселина. Например заболявания на бъбреците, хипотиреоидоза, псориазис, понякога и заради разпада на съществуващи тумори. И не на последно място има и генетични фактори, които определят увеличаването на синтеза на пикочната киселина. Те най-често се предават по мъжка линия.

Съществуват съвременни препарати за регулиране нивото на пикочната киселина, които се предписват от лекарите. Но преди всичко трябва да се промени начинът на хранене, като се откажем от продуктите, които повишават пикочната киселина.

Имайте предвид, че в 100 г говеждо месо се съдържат 150 мг пурини. Това е много, като се има предвид, че в цялото дневно меню всичко, което приемате като храна през деня, трябва да се съдържат не повече от 200 мг пурини.

В тази връзка полезни са продуктите, съдържащи достатъчно количество витамин С - това са цитрусовите плодове, вишната, черната боровинка, синята боровинка и въобще всякакви горски плодове с червен, тъмносин и черен цвят. А млечните продукти трябва да се превърнат в неотменна част от вашата трапеза, в случай че имате повишено ниво на пикочната киселина. 

При кои състояния е наложително да изследваме нивото на пикочната киселина?

Във всяка лаборатория можете да дадете кръв, за да я изследват за съдържание на пикочна киселина. А за пациентите с артериална хипертензия измерването на нивото на пикочна киселина е задължително наред с нивото на глюкозата и холестерола. Затова, ако страдате от захарен диабет, псориазис, хипотиреоидоза и други заболявания, които могат да провокират нейното повишаване, непременно се изследвайте поне веднъж годишно. 

Пикочната киселина е нужна на човека - тя е компонент от системата на антиоксидантната защита, но ако е в нормални стойности. Ако нивото на пикочна киселина е значително повишено, това е сигнал, че във всеки един момент може да възникне подагра. Проведоха се мащабни изследвания, които показаха, че всеки трети човек, у когото нивото на пикочна киселина е над 600 мкмол/л, през следващите пет години ще развие подагра. 

От друга страна, е доказано, че нивото на пикочна киселина е допълнителен рисков фактор за инфаркти и инсулти. В многобройни изследвания при наблюдения на голям брой хора е доказано, че повишаването на нивото на пикочна киселина само с 60 мкмол/л води до повишаване риска от смърт с цели 39%. Бъбречно-каменната болест и склонността към образуване на камъни е още едно последствие от превишената норма на този показател. Така че дори и да нямате симптоми, повишеното ниво на пикочна киселина, така или иначе, е причина да се изследвате. 

Аз страдам от артериална хипертензия и исхемична болест на сърцето. Пия хапчета за високото кръвно, както и за сърцето. Личният лекар ме насочи за измерване нивото на пикочната киселина и то се оказа високо - 450 мкмол/л. Нямам подагра, но кардиологът ми предписа препарат за намаляване на пикочната киселина, сега вече е 380 мкмол/л. Трябва ли да продължа да пия тези таблетки?

Имайки предвид, че високите нива на пикочна киселина се отнасят към рисковите фактори за развитие не само на подагра, но и на инфаркт и инсулт. Непременно трябва да контролирате нивото на този показател. И след като това не се получава само с помощта на диета и промяна на поведенческите навици, тогава да, трябва да продължите да пиете тези лекарства. Както стана ясно, нивото на пикочна киселина не трябва да надвишава 360 ммол/л.

Наскоро ми поставиха диагнозата подагра, но нивото на пикочна киселина в организма ми е нормално. Рентгенът показа “артроза на малките стави”. Лекуват ме, но резултат няма. Стъпалата ме болят, едва ходя. На 55 години съм, тежа 105 кг и съм висок 187 см. Но нямам затлъстяване, освен това не ям колбаси, нито месо, много рядко пия бира, водя активен начин на живот. Какво ще ме посъветвате?

Трябва да знаете, че в моменти на пристъп на подагра нивото на пикочна киселина може да е абсолютно нормално. Затова трябва да го изследвате, когато нямате пристъпи. За вас на този етап е най-важно да се овладее възпалението. За целта се използват нестероидни противовъзпалителни препарати, но трябва да се съобразявате с това, че възпалителният процес е продължителен. Затова, когато възпалението затихне, трябва още веднъж да изследвате нивото на пикочна киселина в организма. Ако то е над 360 мкмол/л, се налага да започнете лечение. Сега има препарати, които понижават нивото на пикочната киселина. Но дозата се подбира индивидуално. Ако започнете с много висока доза, това може да провокира нов пристъп. 

Второ, вие все пак имате наднормено тегло, независимо, че не е изразено затлъстяване. Затова е нужно за известно време да преминете на млечно-растителна диета. Освен това изследвайте бъбреците си. Увеличеното ниво на пикочна киселина може да е проява на вторична подагра, свързана с нарушение на бъбречната функция.

От една година съм на диета, отслабвам и посещавам фитнес. Основно се храня с бобови продукти, риба, пуешко месо и яйца. Не ям червено месо. И въпреки това започнаха да ме болят коленете и стъпалата. Някъде прочетох, че това може да е свързано с повишено ниво на пикочната киселина. Какво трябва да предприема?

Вие наистина трябва да си направите изследвания за нивото на пикочната киселина, нивото на холестерола, глюкозата и хормоните на щитовидната жлеза. А също и изследване за наличие на специфични ферменти. Защото понякога някои заболявания се съпровождат с по-слабо, по-трудно отделяне на пикочната киселина от организма. Такива са хипотиреоидозата, артериалната хипертензия и бъбречната недостатъчност.

Страдам от високо кръвно налягане, а докторите не могат да открият причината за това. Може ли да е свързано с повишено ниво на пикочната киселина?

Вече е доказано, че при хората с високо кръвно налягане нивото на пикочна киселина се повишава. Всеки четвърти пациент с артериална хипертензия е с повишено ниво на пикочната киселина. А сред тези, които приемат диуретици - всеки втори е с повишено ниво на този показател. Във вашия случай е необходимо да промените начина си на хранене; да изследвате бъбречната си функция и да обсъдите с личния или лекуващия лекар какви точно препарати против високо кръвно трябва да приемате, пише zdrave.to.

Три месеца след тези мерки пак проверете нивото на пикочната киселина. Ако отново е над нормата, следва да ви предпишат препарати за понижаването му. Нормалното ниво на пикочна киселина в организма е от 300 до 360 мкмол/л.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби