Кой не бива да яде ябълки?

loading...

 

Уелската поговорка гласи: Една ябълка на ден държи лекаря далеч. Всъщност най-популярният плод на планетата и един от най-старите, отглеждани от човека, си спечели репутация на „основен“ продукт в ежедневната диета. 

Днес нито една препоръка за здравословна диета и една-единствена детокс програма не могат да се направи без райския плод. 

Apple насърчава загубата на тегло

И това изобщо не е мит. Вярно, с някои резерви. Плодът съдържа малко калории - само 54 на 100 грама. Освен това, в сравнение с други плодове, неговият гликемичен индекс (ефект върху кръвната захар) е доста нисък.

Също така, твърдата структура на ябълката изисква задълбочено дъвчене и, следователно, по-внимателна консумация. Важно е да запомните, че ябълките се ядат най-добре сурови и цели, а не под формата на сушени плодове, сок или парче по парче. 

Не разчитайте, че отслабвате, като ядете ябълка, не си струва да го правите.

В допълнение, пектинът говори в полза на „диетичния ефект“. Поглъщайки вода в храносмилателния тракт, ябълковите влакна започват да набъбват и заемат повече място в стомаха - по този начин се чувствате нахранени по-дълго.

Ябълките влияят положително на зъбния емайл

Версията, че ябълките правят зъбния емайл по-лек, не е напълно погрешна. Плодът наистина помага в борбата с гниенето на зъбите благодарение на антифексидантите полифеноли, които създават вид защитен филм и предотвратяват появата на плака.

Умерената киселинност на ябълката блокира действието на бактериите. За такава „експресна помощ“ най-подходящи са най-хрупкавите сортове. Излишно е да казваме, че яденето на ябълка никога няма да замени миенето на зъбите.

Една ябълка наистина е здравословен плод и то не само поради високото си съдържание на витамин С. Тя е източник на минерали и хранителни вещества, витамин А, магнезий и желязо. Намалява сърдечно-съдовите рискове и намалява възпалението на дихателните пътища. 

Но не бива да разчитате особено на чудодейните й свойства - в края на краищата полезните компоненти изобщо не са свръхестествени и те могат да бъдат намерени в други плодове, а количеството антиоксиданти тук е много по-малко от, да речем, лилавите плодове.

Освен това някои сортове ябълки са шампиони в броя на пестицидите и е голяма грешка да мислите, че можете да ги отмиете с течаща вода. Като алтернатива сложете ябълката в слаба оцетна вода за няколко минути. Още по-добре, просто я обелете преди употреба.

Ябълките засилват сезонните алергии

Изключете ябълките от диетата, ако сте от тези, които страдат от сезонни алергии - към цветен прашец или цъфтеж. Плодът може да засили реакцията, а когато приемате антихистамини, става опасно./ zdrave.to

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби