В Антарктида откриха неочаквана находка на 117 години (СНИМКИ)

loading...

 

Новозеландска организация попадна на смайваща находка в Антарктика.

От тръстът за наследство на Антарктида (Antarctic Heritage Trust) съобщиха на 22 ноември, че по време на сезонния мониторинг, техни представители са открили торба с червен лук, изоставена преди повече от век на антарктическия остров Рос.

Зеленчуците били намерени в хижа „Дискавъри“, построена през 1902 г. от британския полярен изследовател Робърт Скот.

Въпреки невероятно дългия период по нито една от намерените глави лук не е открита нито плесен, нито следи от загниване.

„Макар главите лук да са набръчкани и деформирани, ясно могат да бъдат разпознати. Лесно е да се види, че това е червен лук благодарение на розовия им нюанс“, обясняват от организацията в публикация във Facebook, която включва и снимка на над 100 годишната находка.

Хижата за последно е била използвана през 1916 г. от членове на провалилата се Императорска Трансантарктическа експедиция.

Това обаче не е първата подобна находка, на която се натъкват изследователи.

През 2017 г. природозащитници се натъкна на ароматен плодов кейк, загубен от изследователска група по време на експедиция, състояла се преди 100 години.

Друга удивителна находка, изоставена сред арктическите ледове преди повече от век, бе открита през 2010 г. Тогава група изследователи се натъкват на пет каси с уиски и коняк, принадлежали на изследователя Ърнест Шекълтън.

През 60-те години на миналия век много от хижите и изследователските бази от ерата на първите научни експедиции за проучване на замръзналия континент са реставрирани и обявени за културно-историческо наследство. От 1987 г. тези обекти са поверени на грижите на Фонда за Антарктическо наследство.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби