Разбра се кой ще връща 3 млн. лв на НОИ - измамницата или заблудените от нея пенсионери

loading...

 

В основата на тази схема за измами е бивша служителка на НОИ пловдив, която го е напуснала през 2009. Това заяви ръководителят на Районната прокуратура в Пловдив Чавдар Грошев.

"След като е напуснала НОИ тя организира собствена фирма, която се занимава с пенсионни осигуровки. Така кандидат-пенсионри са подавали при тях документи, упълномощявали са нея за изработване на необходимите документи за пенсиониране. Тя е ощетила държавата с 3 000 000 лева", поде Грошев.

"Тя е обещала на тези, които нямат необходимия стаж, да направи така, че да взимат пенсии. Искала е пари, за да ги внесе в необходимите инситутиции, за да могат да взимат пенсия", добави той. Сумите варират от 2000 до 16 000 лева. Тя е заблуждавала хората, че тези суми ще бъдат внесени в НАП. Тя обаче е задържала парите у себе си. След това е създавала неистински пенсионни документи. Има липсващи и подменяни страници", заяви Грошев. "Тя е подбирала такива фирми, като е заверявала стажовете на лицата, които или не са работили към настоящия момент, или такива, които не са съхранявали досиета на лицата. По този начин, заблуждавайки кандидат-пенсионерите, е създавала една привидна сигурност у тях", добави той.

"Знаела е как и ги е убеждавала, че знае как. Вместо да внесе тези пари в НОИ, тя е създавала неистински документи и е прибирала парите", констатира той. До него бе и Александър Рогачев шеф на ОДМВР - Пловдив: "Печатите й са на несъществуващи фирми. Всичко сме иззели. С тях си е помагала, за да прави измамите", коментира той. [null] "В един по-стар период се установява липса на песнионни досиета, които са намерени при нея и предоставени на прокуратурата", добави Рогачев.

Гошев заяви, че Александрина Георгиева е с мярка за неотклонение за задържане за 72 часа. Грошев разкри и каква ще е съдбата на заблудените пенсионери и ще трябва ли да върнат взетите пари от пенсии: "Първо трябва да установим доколко са били в заблуда и дали някои от тях не са работили с нея. После ще видим какво да правим", заяви той.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби