Защо Германия е гнилото сърце на Европа

loading...

 

Крахът  на немската икономика е последван логично от политическа криза, а с нея може да дойде и краят на еврото

Предстоящата почти със сигурност криза в Европа ще дойде от Германия – страна, която през последните години велзе в период на политическа криза, която засега, по случайност, все още не е експлоадирала. Но кладата е изградена, факлите запалени и всичко което остава е да завлекат канцлера Ангела Меркел и цялото нещо да пламне, пише Том Луонго в Gold, Goats, ‘n Guns блога.

Тези, които опитват да разберат фундаметалните импулси, които доведоха до създаването на Европейския съюз, положението, в което той се намира днес и централната роля на Германия, трябва да прочетат „Гнилото сърце на Европа“ на Бернард Конъли. Това е книга, която проклина почти всички и мономаниакалното им желание за изграждането на Европейския проект, но Германия конкретно е по-интересна. Защото дизайнът на еврото като валута бе напътстван от немските индустриалци, които се опитваха  да прокарат обединената валута, за да изкарат дивиденти.

Единния обменен курс на Стария континент, намаля стойността на северноевропейските индустрии и в същото време надценява производствения капацитет на тези в Южна Европа. Това, както се вижда, доведе точно до ситуацията, в която сме днес – мащабни вътрешни дисбаланси, които изпразниха хазните на въпросните държави на север и юг, а това допълнително ерозира производственият им капацитет и конкурентоспособност, изоставяйки ги с една планина от дългове, които впоследствие е използват като още един повод да се изстиска всяка една капка реално богатство от тях, когато неизбежната криза настъпи и дългът трябва да се преструктурира.

А ако някой си мисли, че това не е било ясно на хората, които са положили основите на еврото, то значи е фатално наивен. За това, че се е знаело още тогава говорят както Конъли, така и Гиорги Матолкси – президентът на Унгарската централна банка. Всъщност планът е държавите, които не са успешно покорени с военни сили по време на Втората световна война, да бъдат колонизирани икономически – като Гърция например. И всъщност Германия никога не се е отказала от меркантилността си, предпочитайки например да продава на испанците и на гърците БМВ-та и Поршета, които те да купуват със заеми на ниски лихви и идващи от... Германия. Акогато сметките „потропат“ на вратата и дългът стане огромен, същите тези германци, наричат испанците и гърците „безделници“.

И затова Германия е гнилият център на една разпадаща се под собственото си тегло Европейски псевдо-империя. И затова сега всички, включително германците, ще обеднеят, докато планината от неплатим дълг се срутва.  Империите винаги гният отвътре.

И докато всичко това се случва се наблюдават и други интересни, но и притеснителни феномени. На първо място в последните години се наблюдава недостиг на ликвидни долари – валута, която в световен мащаб се води „резервна“. На второ място пък е очевадния спад на немската икономика в последната година. Връзка между двете има и тя съвсем не е случайна.

Умните вече усещат какво се случва с еврото и с Европа.

Задава се буреносен облак, който носи драстична промяна. И когато дъждът на кризата започне да вали върху нас, всички ще искаме долари, а не евро, юани, паундове или йени.

Германската меркантилна империя, изграждана с поколения, достигна до своя зенит и не може вече да я натиска напред без да отстъпи политически към останалата част на Европа. Или да изостави това, което всъщност я създаде – еврото. И това е централния проблем, който седи в сърцето на Европейския проект. 

Превод: Георги РУСЧЕВ, flagman.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби