Червените ябълки изчезват заради климатичните промени

loading...

 

Червените ябълки може да изчезнат от пазара съвсем скоро, а „виновник“ за това ще бъдат климатичните промени, предава BBC.

Цветът на ябълката идва от нивата на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни от Нова Зеландия, обясни, че наборът от ензими работи за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини.

Нивата на тези ензими контролират транскрипционния фактор - протеин, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората на ябълката.

За да се получи ярко червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се получи червен цвят на ябълките, установяват фермерите.

На пазара обаче често се използват добавки, които придават на ябълките изкуствен цвят.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби