Д-р София Ангелова: Хеморагичната пневмония се развива в хода на грипа. Мръсният въздух е основен фактор

loading...

 

Зимата за съжаление е сезонът на грипа и тежките вируси, които понякога водят до усложнения. Най-често срещаното усложнение след подобен вид вирус са пневмониите, които понякога се развиват изключително бързо.

Има ли симптоми на смъртоносните пневмонии и как те се превръщат в толкова опасен убиец?

"Ако нашите защитни механизми са добре, ако нашите имунни клетки са активни, всеки един вирус и бактерия се поемат и се убиват на входната врата. Когато тези клетки не са активни, те пропускат  бактериите, които попадат дълбоко в дихателните пътища и могат да предизвикат възпалително заболяване", обясни пулмологът д-р София Ангелова в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че този тип пневмония се развива в хода на грипа и е изразена с висока температура, посиняване, ускорен пулс и ускорена дихателна дейност.

Ангелова припомни, че 2009 година, когато беше епидемията на свинския грип, са се развивали и хеморагични пневмонии, но за момента не може да потвърди дали става въпрос за нова епидемия, защото няма изолиран вирус.

"Много важно е винаги да се започне с антивирусен медикамент, а да не се тръгва с антибиотиците, защото пък отиваме в ерата на постантибиотичната резистентност. Винаги се започва с антивирусен медикамент, така ще предпазим и белия дроб", съветва д-р Ангелова зрителите на Bulgaria ON AIR.

Пулмологът подчерта, че мръсният въздух влияе и изостря хроничните заболявания,а тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол влияят върху имунитета.

Тя приканва хората да се хранят балансирано и да приемат витамини A, C, E, D3.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби