Омбудсманът: От 1 януари всеки ще има досие по "Бонус - малус", въпреки че никой не е наясно със системата

loading...

 

Систмата "Бонус - малус" засега е в полза на застрахователите, не на гражданите, става ясно от гостуването на омбудсмана Диана Ковачева в студиото на "Здравей, България" по Нова тв.

"Малусът на други ползватели на автомобила може да наруши бонуса на собственика водач. Хората ще се опитват да заобикалят закона като не вписват всички.  Отстъпката има за цел да стимулира шофьорите. Наредбата влиза в сила от 1 януари, всичко, което се извърши като нарушение, ще се вписва в досието на водача. 

Веднъж ви глобяват, вземат ви точки, дори да не сте направили нарушения, но може съпругът да е направил. Не е ясно как ще се връщат надвзети вноски. Цялото семейство ще плаща гражданска, ясно е какво означава това за един семеен бюджет.

Хората трябва да участват в решаването на този проблем. С нарушителите на пътя не бива да има компромиси, но това да не е за сметка на добросъвестните шофьори. 

Всички тези неясноти ще бъдат уточнени след една година, но досиета от 1 януари ще има", обясни Ковачева. 

Удължаване на общественото обсъждане за въвеждане на “Бонус-малус” системата. Това поиска омбудсманът- Диана Ковачева. Според нея новият метод ощетява гражданите. Липсва пропорционалност между санкционирането и поощрението на шофьорите, допълни още Ковачева.

Според първоначалните разчети наказанието може да стигне до 400 %, а  бонусът е в далеч, по-малки размери.

По думите й перничани не трябва да плащат за некачествена вода. Въпросът е как ще се установи, че тя е такава. Обаче засега такъв механизъм нямало. Ковачева е категорична, че трябва да се промени Наредба 4 за ВиК услугите. „Днес изпращам писмо с препоръка към министъра на регионалното развитие и благоустройството с препоръка за конкретни срокове, в които да се предприемат мерки”, каза още общественият защитник.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби