Нинова бясна в парламента! Помита ГЕРБ за боклука от Италия: Тровите българите, а милиони прибира

loading...

 

Нямате информация, няма контрол, някой изкарва много пари от това, а българите се тровят. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отношение към изслушването на министър Нено Димов за отпадъците, предаде Блиц.Лидерът на БСП обясни, че партията ще внесе проект на решение и предложение разисквания с цел да се защити природата на страната.
Нинова обобщи резултата от дискусията.

"Какво разбрахме от отговорите на министъра на околната среда и водите. По конкретния случай за боклука от Италия, за който италианската преса писа, че е схема на италианската мафия и че е предназначена за България.

Отговорът на българското правителство е: МОСВ не е давало разрешение и италианците не са ни уведомили.

Г-н министър, вие не попитахте ли италианската страна, след като прочетохте тази тревожна информация - вярно ли е, че това количество е предназначено за България. Кой от италианска страна стои зад това?

Кой от българска чака този боклук и какво можете да направите службите на двете държави, за да пресечете този канал за зариване на България с нерегламентираните боклуци на Италия.

Не - българското правителство и българското министерство не е проявило никаква инициатива. След като италианците не са ни уведомили - кротко и тихо, ще се размине, никой няма да чуе и ще се потулят нещата.

Второ какво разбрахме.

Българското правителство и министъра нямат информация. Не знаят на този етап. Самите те на колко фирми са дали разрешително да внасят боклуци, какво количество са разрешили и къде се намира то", допълни още Нинова, цитирана от Фокус.

Тя уточни, че министърът е информирал, че има регламент да не се надвишава една втора от капацитета на България и че това минава през неговия подпис.

"В същия момент след пет минути ни казва от тази трибуна, че не знае на колко фирми е разписал и какво количество е разрешил и не знам къде се намира този боклук в България и какво се случва с него. Уважаеми колеги, вие излизате и казвате: "Благодарим на министъра". Това сериозно ли го правите?", попита Нинова.

Лидерът на БСП разкритикува и контролът на отпадъците.

"Т.е. никакъв контрол. МОСВ издава разрешение само по документи и очевидно тук е заровен проблемът", допълни тя.

Според нея по документи влизат суровини за производство и то пуска и няма контрол вместо това какво влиза.

"Ние бяхме вчера на едно такова място с една италианска фабрика за суровини, които трябва да се преработват на пластмасов продукт. Този италиански инвеститор иска да ползва водохранилището на селото, което е за питейна вода, да измива този отпадък и да пусне водата в реката на селото.

Как ви изглежда това като сериозно инвестиционно намерение или превръщането на България в сметище за боклуци от цял свят и терен за разиграване на икономически интереси и много пари за сметка на здравето на българските граждани", каза още Нинова.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби