Страшно поверие! Ето защо не бива да носим черни дрехи на Коледа

loading...

 

Съществуват много поверия за Коледа, чието изпълнение ще донесе здраве, късмет и берекет за нас и близките ни.

Едно от поверията за Коледа е, че всеки трябва да отиде и да си купи нещо от пазара – може да е малко и евтино, но да е ново. На Коледа метенето, прането, чистенето и подреждането не само че не се препоръчват, а направо са забранени. Всичко трябва да е свършено през деня преди Коледа, точно преди Бъдни вечер. На Коледа не трябва да се шие, иначе някой в семейството ще ослепее. В този ден се ходи на гости и се приемат гости. На Коледа се обличат най-хубавите дрехи, но не и черни. Облечете ли се в черно за Коледа, това може да донесе нещастие.

В нощта преди Коледа – на Бъдни вечер, неомъжените жени не трябва да изяждат първото залъче от питката, а да го оставят на масата и после да го скрият под възглавницата си. През нощта ще сънуват мъж – това ще е мъжът, с когото ще прекарат живота си. Ако на Коледа има виелица, пролетта ще дойде по-рано. Ако на Коледа има слана на клоните на дърветата, ще има богата реколта от жито през следващата година.

Когато коледният ден е топъл, пролетта е студена. Ако на Коледа вали сняг, годината ще е с много богата реколта. От Коледа на коледната трапеза между хората на масата трябва да има разстояние, за да могат и мъртвите роднини да са между тях. На коледната трапеза не се пие вода – който пие вода, ще е жаден, когато няма откъде да вземе вода. Когато Коледа се падне в сряда, като тази година, пролетта ще е без дъждове.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби