Част от хората търсят диети в интернет, а им трябва помощ от психолог

loading...

 

Действително ли в организма се натрупват шлаки и как да се избавим от тях? А дали колебанията на нивото на захар в кръвта е свързано с храненето? За правилата на хранене разказва д-р Анатолий Волков - диетолог, алерголог, имунолог.

Именно той е един от авторите на метода за подбор на индивидуална система за хранене на основата на кръвния анализ. А неговите позиции до голяма степен противоречат на общоприетите.  

“Хората, които наистина твърдо се подлагат на диета, са малко, защото всяка диета е някаква организация на живота, а за повечето е достатъчно проблемно сами да устроят собствения си живот. В такъв случай на хората им е необходимо външно разписание и ясна формализация на процеса.

Случва се например в причина за подлагане на диета да се превърне “зимният” мотив: “Няма да мога да облека банския си!”. Една част от човечеството търси диети в интернет, а на тях в крайна сметка, им трябва помощ от психолог или дори от психиатър. 

Друга част са се заели да търсят таблетка, която да ги направи здрави и щастливи. Но дори тези, които са готови да се придържат към твърд хранителен режим, невинаги си дават сметка какво ще последва след това. През пролетта човек си казва:

“Трябва да отслабна и не ме интересуват последствията!”. И се подлага на кетодиета, след което бързо отслабва. Но с времето пак възвръща предишното си тегло, само че в допълнение към това вече започва да пие и хапчета против хипертония.

Аз не познавам методики, които да не оказват влияние на организма и неговото здраве”, аргументира се специалистът. 

Забравете за тези диети! Опасни са за здравето

Колебанията на захарта в кръвта не са свързани с храната

Ако в литър кръв се появят 6 грама захар, ние ще умрем от хиперкома, а истината е, че изяждаме много повече! Получава се така, че смъртта трябва да настъпи от една лъжичка захар. Ако на целия обем кръв се полагат само 5 грама захар, не може да се говори за дефицит. Но, забележете, това означава дефицит на вода! 

“И тогава на човек му се иска допълнително захар, за да “изтласка” вода в кръвотока. Ето оттук идва влечението към сладкото - това е просто симптом на жажда и нищо повече. Хората, които започнат да пият нормално вода, престават да ядат сладко.

Кръвната захар не се покачва така високо след глюкоза, както след прием на пшеница. Защото храната попада в стомаха и никъде другаде, където ще се смила още няколко часа. Запомнете: ние получаваме енергия за организма от водата и мазнините. В захарта няма пряка енергия!”, смята лекарят. 

Ползата от продължителното дъвкане е голяма

В устната кухина на всеки от нас има датчици, които предават сигнали в мозъка. Докато дъвчем, мозъкът оценява от какво се състои храната и формира задача - какво е нужно да прехвърли в кръвта.

Ако сместа от продукти е такава, че тази задача на мозъка е нерешаема, то целият процес се оказва безсмислен. Още преди 200 години д-р Флетчър чудесно е лекувал много състояния и болести просто с дълго предъвкване на храната. Ако жлъчният ви мехур има някакво прегъване, той много се страхува от бързото хранене.

А повечето хора ядат като прахосмукачки. Организмът често дори не успява да разбере какво сте погълнали. Но задачата на храносмилането е да преработи и изхвърли всички отпадъци, а това не може да бъде процес без контрол и управление.  

Д-р Анатолий Волков

Наднорменото тегло е нарушение на функцията на изчистване на тялото

Организмът непрекъснато живее и в резултат на този процес се получават отпадъци, които трябва някъде да отидат. Тези отпадъци се изкарват чрез лимфната система във вените и по-нататък - в кръвотока. На денонощие в стомаха се изработват около 150 г ненужни белтъчини, които се изкарват с храната. 

“Ако ние, условно казано, ядем въглехидрати и мазнини, тогава белтъчините се изхвърлят. Ако пък ядем едните белтъчини само, те още повече се натрупват и се затаяват, скриват се в организма. Затова белтъчната храна винаги е  претоварване за организма.

Не знам защо наричат дебелите хора тлъсти. Условно казано, то тогава човек с 50% наднормено тегло (вместо 80, тежи 120 кг), никога не би потънал във водата, би стърчал като поплавък над нея. Какво тогава има в него? Е, не са мазнини, повярвайте!

Това са шлаки - боклук, продукти от жизнената дейност, белтъчина, която не се изхвърля никак. Тя си остава там вътре, отлага се, складира се и на всичкото отгоре  изисква обслужване. Наднорменото тегло е нарушение на функцията на изчистване на тялото”, обяснява д-р Волков. 

Кетодиетата е опасна 

Ако има нещо положително в кетодиетата, това е наличието на мазнини в нея. А мазнината е универсална суровина за всичко. 75% от нервната система, костния мозък, очите, белите дробове са мазнина. Нито черният дроб, нито щитовидната жлеза умеят да работят без мазнина.

Именно мазнината на повърхността на белите дробове не позволява да умрем от замръзване при минус 10 градуса по Целзий. А отказът от мазнини води до това, че белите дробове започват да боледуват. 

“В днешно време четвърт част от причините за смъртност е заради хроничната обструктивна болест на белите дробове. Мазнините придават на кетодиетата някакъв положителен резултат.

А това, че тя ни принуждава да получаваме енергия само от мазнините, а не от въглехидратите, са празни приказки. Нищо в нашия организъм не гори, затова терминът “да изгорим мазнините” в никакъв случай не е медицински.

Кетодиетата е опасна с това, че блокира изчистването заради излишък на белтъчини в храната. Според кетодиетата менюто трябва да се състои от 70% мазнини и 30% белтъчини. Представете си сега, че изяждате килограм храна на ден: изяли ли сте 700 грама мазнини?

Ако сте го направили, ще умрете след 15 минути от спукване на жлъчния мехур. Посочете ми човек, който може да изяде толкова. Мазнините са източник на въглехидрати и допълнителен източник на вода. И още - допълнителен източник на карбонати, т.е. сода, която активира венозния кръвоток, цялата наша “канализация”.

Мазнината е единственият елемент, който не влияе на структурата на кръвта. Количеството захар влияе, но мазнината - не. Тя е универсална и от нея може да се направи всичко”, допълни специалистът. 

Но вегетарианците разчитат само на растителни мазнини, а в тях категорично няма достатъчно ресурси за живот - всички тези масла съществуват до началото на храносмилането. Какво се случва с тях по-нататък, не знае нито един човек, тъй като няма начин да се разбере какво е получил организмът от тях и за какво ги е използвал.

Дори в родината на вегетарианството - Индия, където температурата на въздуха почти винаги е равна на температурата на тялото, ядат несметно количество краве масло. Добавят го навсякъде, докато растително масло използват много по-малко. 

Никога не започвайте тези диети, ако ви е мил животът - най-големите странности при отслабването

Когато гладуваш, организмът започва да използва себе си като храна  

“Истината е, че обикновената безбелтъчна диета дава същият ефект като гладуването, само дето ядеш продукти, които са подходящи за твоята имунна система. Всеки трети мой ден е напълно без белтъчини.

Гладуването е уместно само в екстремни случаи, например при лечение на онкологично заболяване. Колко време може да живее организмът без храна? До 45 дни. Има такива пациенти, които са способни да се изчистят при онкологично заболяване. Но това е доста екстремен метод, когато вече болният няма други варианти.

Такова продължително гладуване е показател за запас от фактическа храна в организма. Белтъчина, която през цялото време се движи в кръг из организма и работи”, смята лекарят. 

Ако сте здрави, витамини на таблетки не са ви нужни

“В днешно време всички са полудели по витамини. Първо, те не действат, ако са под формата на таблетки. Още повече, синтезираният витамин може да се окаже отрова.

Витамините са необходими за стимулиране на вътрешните процеси в организма след болести, тежки състояния, травми, рани. В обикновения живот те не са нужни. Много хора приемат витамини, за да поддържат тяхното ниво в организма, ориентирайки се по приетите норми.

Но например при около 70% от хората има понижено ниво на витамин D, защо тогава норма се оказват останалите 30%?”, казва медикът. 

Яна БОЯДЖИЕВА

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби