Д-р Николов: Човешкият папилома вирус може да се предава и чрез кашлица

loading...

 

Д-р Георги Николов завършва медицина в Плевен през 1995 г. През 2001 г. взема специалност УНГ. Работи като главен асистент в Клиниката по УНГ в УМБАЛ-Плевен.

Номиниран е от БЛС за издигане престижа на лекарската професия през 2013 г. заради спасяването на момичето, чийто брат заби нож в главата й, защото си играела с компютъра му.

От години се занимава с диагностика и лечение на карциноми на ларинкса, като по темата има направени редица медицински публикации и научноизследователски проекти. Защитил е дисертация на тема: “HPV и карциномите на ларинкса”, в която е описал няколко случая на т.нар. “семейна онкогенеза”. Т.е. и жената, и мъжът са болни от HPV-асоцииран рак.

Преминал е курсове по реконструктивна хирургия на глава и шия, гр. Тюбинген - Германия, новости в оториноларингологията, гр. Кьолн, Германия, функционална ендоназална хирургия  - Медицински университет, гр. Плевен.

Участва редовно в научни форуми в страната и чужбина, в ежегодните благотворителни прегледи с цел профилактика на УНГ-заболявания сред рискови групи от населението.

Носител е на приза “Достоен Българин - 2013 г.”.

- Д-р Николов, какво означава понятието “семейна онкогенеза”?

- Започнах да работя върху дисертацията си за човешкия папилома вирус и рака на гърлото от 2011 г. В процеса на работата изследвахме различни пациенти, заразени с човешкия папилома вирус и с рак на гърлото.

И установихме, че и техните полови партньори всъщност, също са болни от някакво онкологично заболяване. Имах пациентка например, която беше с рак на шийката на матката. Когато я поставят под анестезия, не могат да я интубират, защото има “нещо на гърлото”. Колегите онкохирурзи я изпратиха при нас.

Оказа се, че има и рак на ларинкса. Първо я оперирахме ние, а след това и гинеколозите. Но, когато идваше при нас на преглед със съпруга си, се запознахме и с него. След време той почина от рак на простатата. Имахме и други такива случаи, които съм описал в дисертацията си.

Например, жена с рак на шийката на матката, а съпругът й - с рак на устната кухина. И затова нарекохме тази онкогенеза “семейна” - среща се често в семейството. И двамата полови партньори са с рак. Впоследствие вече, просто като някакъв пъзел, фактите започнаха да се пренареждат. 

На една конференция в Плевен бяха поканили като лектор проф. д-р Кълвачев, който тогава работеше в БАН, вирусолог. Той също беше установил наличие на папилома вируси, способни да заразяват в изкашляния въздух от пациент с HPV-позитивен рак на белия дроб.

Тогава вече ние променихме нашата стратегия. Досега беше известно, че в голям процент от случаите ракът на маточната шийка се предизвиква от човешки папилома вирус, за което откритие проф. Цурхаузен получи Нобелова награда.

11 мита за папилома вирус, на които не трябва да вярвате

Известно време след това, към 2005-2007 г., започнаха да се появяват публикации, че човешкият папилома вирус може да предизвика и рак в устната кухина (рак на ларинкса). Нашата цел е да популяризираме тази теория.

А причината да го направим е следната: половият партньор на жена, която има рак на шийката на матката, всъщност вече е контактувал с този онкогенен щам на вируса. А той, този онкогенен щам, води до риск от възникване на рак и при него.

Досега по инерция от онкогинеколозите се твърдеше, че пътят на заразата с HPV-асоцииран рак е сексуално-трансмисивен. Когато обаче говорим за рак на гърлото, тогава е ясно, че трансмисията става по въздушно-капков и контактно-битов път.

В тази връзка искам дебело да подчертая, че ако допреди седем години се смяташе, че ракът на гърлото не е заразен, сега разбираме, че това не е така. Което, нека го кажа така, много променя правилата на играта.

Д-р Георги Николов

Защото, един нормален човек може да има 10-15-20 полови партньори през живота си, но някой, който се вози в метрото и кашля всяка сутрин, може да зарази хиляди. Този пример давам и на студентите си, когато чета лекции по тази тема.

Не ми се иска да предизвиквам с посочването на тези факти някаква паника. Хората, които ще се заразят с човешкия папилома вирус, при 80% от тях се получава спонтанно оздравяване, благодарение на добрата им имунна система. При останалите, само 20% от тях ще развият карцином.

- Моля да уточните: при семейната онкогенеза половите партньори имали ли са генетична предразположеност да развият онкологично заболяване или самото заразяване с човешкия папилома вирус е провокирало HPV-асоцииран рак?

- Става въпрос за това, че досега винаги, когато сме оперирали в нашата медицинска област болни с рак на ларинкса, някои пациенти, а и техните близки, ни питат: оперирахте нашия близък от онкологично заболяване, това заразно ли е?

Има ли риск и ние, близките да се разболеем? И ние досега винаги сме им отговаряли категорично: не, не е заразно, няма опасност за близките. Това е рак и той не се предава от човек на човек. Но вече тази концепция се променя. 

Например, ако жената има рак на шийката на матката, правена й е конизация, то нейният съпруг със сигурност е контактувал с вируса. Тоест, този човек ние трябва да го наблюдаваме. Плевенските онкогинеколози вече знаят за този проблем и пращат при нас пациенти, които имат оплаквания.

- Какво имате предвид под оплаквания? Какви симптоми показват, че човек има по-сериозни проблеми, вероятно и онкологично заболяване, причинено от инфекция с човешки папиломен вирус?

- Оплакванията са от честа болка в гърлото, промяна в гласа, язвички и афти по устната кухина, по езика, които не зарастват въпреки приложеното лечение. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват - пациентът да бъде препратен към специалист, който да прецени дали има наистина някакъв сериозен проблем.

Във връзка с това, че генезата е инфекциозна, препоръчвам на всички мъже, чиито съпруги, партньорки имат извършена конизация, или не дай си Боже, им е направена операция по повод рак на шийката на матката, тези мъже не трябва да пренебрегват следните признаци: ако започне да се променя гласът; ако мъжът забележи, вече в по-късни стадии, че има затруднение при преглъщане; ако на шията се появи някаква подутина на лимфни възли, този човек трябва да потърси лекарска помощ и то от УНГ-специалист.

Същото важи и за жените, оперирани от рак на шийката на матката - препоръчително е да посетят УНГ-специалист, който да ги прегледа за евентуални изменения в устата.

На конгреси и на сбирки винаги представям новите изследвания в тази посока, в тази патология. Колегите ме познават и всеки от нас вече мисли и за инфекция с човешки папилома вирус.

- Как се диагностицират заболяванията, причинени от тази инфекция? Прилагат ли се по специфични изследвания в такива случаи?

- Има специфично изследване, наречено верижна полимеразна реакция. С негова помощ се изследва точно кой щам на вируса се намира върху лигавицата, например. И другия вид изследване, което правим, е т.нар. имунохистохимичен тест. С него доказваме, че точно този щам е предизвикал конкретния рак.

- Как става това на практика?

- Ще опитам да го обясня по-достъпно. Вирусът се намесва в защитните механизми на клетката, като натрупва в нея мутации и прави клетката безсмъртна. Всъщност, вирусът блокира теломеразата и клетката остава вечно млада. Тоест, появява се ракова клетка, която не умира

Има и друго. Вирусът премахва, по-точно спира т.нар. проверка на генетичния материал и клетката се дели, без да прави проверки.

Нормално, вирусите когато попаднат в клетката, я карат да синтезира нови вируси. Накрая тя се спуква, тези вируси излизат навън и заразяват нови клетки. Но инфекцията с човешки папилома вирус не тръгва по този път.

Този вирус е по-опасен, защото влиза в генома на клетката, вгражда се в него и така самата ракова клетка става безсмъртна.

И този процес можем да го докажем с една имунохистохимична реакция, преди да е станал карцином. Вече можем да разберем, че тези клетки са на път да станат ракови, горе-долу около шест месеца, до една година, преди появата на карцинома.

- Онкологичните заболявания, които споменахте, причинени от човешкия папиломен вирус, по-различно ли се лекуват от останалите?

- Това, че се занимаваме с отдиференциране дали пациентът е позитивен на човешкия папиломен вирус или не, има значение в две насоки.

Едната, за която вече споменах, е за близките, които трябва да знаят за риска и да спазват определен хигиенен режим: да не използват общи прибори за хранене, кърпи, чаши и т.н.

Всеки да си има негови. От друга страна, когато сме доказали, че този карцином  е HPV-позитивен, прогнозата е по-добра, защото те са по-чувствителни на лъчетерапията.

Друг важен момент е, че при подбора на терапевтичните методи трябва да се обърне внимание на имунитета - засилваме имунната система с определени медикаменти, защото, дори и да сме оперирали карцинома, все пак вирусът си остава в човека

Имали сме пациентка, както вече ви споменах, с рак на шийката на матката и с рак на ларинкса - вирусът е останал в организма и е предизвикал появата на друг рак. Имали сме и пациенти с по три карцинома на различни локализации, които излизат HPV позитивни. Има вече дори и рак на гърдата, който е HPV позитивен.

Освен засилването на имунитета, другото, което все още не е публикувано, но очакваме да се потвърди с нужните изследвания, е прилагането на ваксината, за човешкия папиломен вирус за предотвратяване рецидив на тумора при вече оперирани пациенти с HPV-позитивен рак.

Сега се правят изследвания точно при такива пациенти. Но това изисква перспективни проучвания, които ще продължат не по-малко от десетина години.

Това е, по принцип, новото за инфекцията с човешкия папилома вирус, за което вашите читатели е добре да бъдат информирани. Хората малко знаят за тези неща, а и колегите ми, лекарите, не са много запознати с тях. Затова се опитваме да дадем гласност на този проблем.

Все пак, да откриеш един карцином една година преди да се е формирал, да го изпревариш с една година, това е много време. Може да се спаси човешки живот по този начин.

- Възможно ли е пациентът да бъде излекуван напълно или говорите за познатата ни петгодишна преживяемост?

- Пациентът може да бъде излекуван и напълно. А тези, които вече съм ги оперирал, там ще търсим тази 5-годишна преживяемост. Но това е относително понятие - имаме пациенти, които са с рак на ларинкса, оперирани са преди 30 години и са живи и здрави и досега.

На практика, те нямат рак. Разбира се, тогава все още не сме знаели за тези нови открития за HPV-позитивния рак и имунохистохимичен тест.

- От рака на гърлото мъжете или жените страдат по-често? И какво е мястото на този вид рак в общата онкология за България?

- Около 98% са мъжете и 2% - жените. Има различни теории за по-голямата честота на този вид рак при мъжете, но съществува някаква връзка и с половите хормони 

И още нещо, което е характерно и за другите видове онкологични заболявания, един рак, който е характерен за даден пол, но се прояви при другия пол, протича много по-злокачествено. 

Например, както е мъж да има рак на гърдата. При жените, които сме срещали, карциномът на ларинкса протича много по-агресивно и прогнозата при тях е по-лоша. Тоест, ракът на ларинкса, макар че се среща по-рядко при жените, при тях и много по-агресивен.

Проф. д-р Златко Кълвачев: Можем да се заразим с папилома вирус в басейните и хотелите

Относно това, колко често се среща този вид рак, когато бях студент, ракът на ларинкса се диагностицираше при около 0,5% от цялата онкология в човека. Сега по световни статистики цифрата е достигнала 2%.

Тоест, заболеваемостта се е увеличила четири пъти през последните 20-25 години. Дори вече се заговори за епидемия от рак на устната кухина и гърлото.

- Защо за епидемия?

- Отговорът е в инфекцията с човешки папилома вирус. Причината е във факта, че вече се предава по въздушно- капков път и както всеки вирус, той също води до епидемия.

В тази връзка, преди известно време в САЩ излезе статия със заглавие “Епидемия от карциноми на орофаринкса. Защо?”. И там като причина номер 1, е посочен HPV. И то точно поради факта, че вече се разнася по въздушно-капков път. И там ги залива една вълна от нови карциноми, дори го наричат епидемия от карциноми.

- Кой карцином във вашата специалност - УНГ, е най-агресивен, дори и да се открие в ранен стадий?

- Сред най-агресивните е меланомът. Той засяга и кожата на ухото, на лицето, на шията. За съжаление, напоследък все по-често оперираме и пациенти, които са си премахвали бенки в козметични салони. А една от тези жени след година вече я няма - при нея изходът се оказва летален.

При туморите на ларинкса по-специално, прогнозата е все по-добра, защото ларинксът е като една “хрущялна кутия”, която дълго време го държи, без да дава метастази. Тоест, ларинксът пречи на метастазите. 

Затова винаги обръщаме внимание на близките: ако усетят промени в гласа на свой близък, стане по-дрезгав, да потърсят консултация с УНГ-специалист.

 Милена ВАСИЛЕВА

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби