Строителството в България: Ще издържат ли сградите на силни земетресения?

loading...

 

Качеството на строителството у нас е малко по-добро от съседните страни. Това каза проф. д-р инж. Петър Павлов, ръководител на Националния център по сеизмично инженерство и преподавател в УАСГ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

На база на последните ни впечатления след посещението в Албания България е много по-подготвена.

Става дума за качество на проектирането, качество на изпълнение, качество на експлоатация на сградата, за да бъде тя достатъчно устойчива на сеизмични въздействия. След силното земетресение в Албания, което стана преди повече от месец, имаше десетки жертви.

В. "Ню Йорк таймс" излезе със статия: "Урокът от земетресението в Албания: Балканите не са готови за силен трус".

"България издържа едно земетресение в Перник, сравнително добре се държаха конструкциите в този близък до София град. Ние не сме били подложени скоро на такова сеизмично събитие както в Румъния, Турция, а наскоро Албания, и дано не се случи, но в този момент ще разберем дали наистина сме готови. Нашият център работи превантивно за подобряване на цялата тази система, която има отношение към устойчивост на строежите", посочи проф. Павлов.

В Румъния, където вече са обозначени опасните сгради, доц. д-р инж. Цветан Георгиев, член на експертния съвет на Националния център по сеизмично инженерство, посочи, че сеизмична устойчивост на строежите не трябва да се прави кампанийно.

За твърдението, че милиони на Балканите са уязвими при силно земетресение, доц. Георгиев каза, че е малко преувеличено. "Добре е, че се бие камбаната, но е по-добре да се работи системно и планирано, посочи Георгиев.

И при трите вида конструкции - тухлените, панелни или ЕПК, при определени обстоятелства биха били опасни, важна е поддръжката, коментира проф. Павлов.

"В Албания сгради на 30 години изглеждат много по-зле, отколкото сгради в България на 50-60 години, заради лоша поддръжка и строителни дейности, извършени там. Ние живеем в сеизмичен район", заяви проф. Павлов.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби