Зловещата истина лъсна! Ето защо ЕС избива българските прасета!?

loading...

Постигнато е споразумение между САЩ и Европейския съюз, което ще преразгледа правата и задълженията на двете страни в него, по отношение на функционирането на съществуваща търговска спогодба, гарантираща автономна тарифна квота за внос на висококачествено говеждо месо в ЕС.

По този начин ще се разреши проблемът, който се оспорва в Световната търговска организация (СТО). Това стана ясно от публикувана информация от Съвета на ЕС.

„В година първа безмитният американски износ на говеждо в ЕС ще се увеличи с 46%“, обяви Тръмп в Белия дом и допълни, че за 7 години вносът ще се увеличи с още 90 на сто.

Той определи постигнатото споразумение като „пречупване на бариерите, които поставя ЕС“. Според него заплахата за увеличаване на митата върху вноса на европейски автомобили е ускорила постигането на споразумението.

„Това е огромна победа“ за американските животновъди, каза още президентът на САЩ и добави, че „американското говеждо е най-доброто в света“.
Съветът прие решение за подписване на споразумение между ЕС и Съединените щати за разпределението в полза на САЩ на дял от тарифната квота за висококачествено говеждо месо, посочено в т. нар. Меморандум за разбирателство относно вноса на говеждо месо от животни, при чието отглеждане не са били използвани определени хормони за стимулиране на растежа, и относно увеличените мита, прилагани от САЩ спрямо определени продукти от ЕС, който беше сключен през 2009 г. и преработен през 2014 г.

Самото споразумение ще бъде подписано в Брюксел на най-ранната възможна дата.

През 2009 г. с меморандума беше предвидено временно решение на дългогодишен спор в рамките на СТО във връзка с вноса на говеждо месо от САЩ, което е третирано с определени хормони за стимулиране на растежа. По силата на споразумението ЕС предостави на отговарящите на условията доставчици квота от 45 000 тона за говеждо месо, което не е третирано с хормони. Съгласно правилата на СТО квотата трябваше да бъде предоставена и на доставчици, които не са от САЩ.

Благодарение на новото споразумение съществуващата квота ще остане непроменена, но 35 000 от общата квота от 45 000 тона ще бъде запазена за Съединените щати и ще се отваря постепенно в рамките на период от 7 години. Тарифната квота ще продължи да обхваща само продукти, които отговарят на високите европейски здравни стандарти и стандарти за безопасност на храните. Тази стъпка е от ключово значение за разрешаване на отдавнашен спор между ЕС и Съединените щати относно мерките, наложени от ЕС през 1989 г. върху износа от САЩ на говеждо месо, което съдържа изкуствени хормони на растежа. Тя подчертава и ангажимента на ЕС за положителна трансатлантическа програма в областта на търговията.

На 19 октомври 2018 г. Съветът упълномощи Комисията да започне преговори между ЕС и САЩ относно функционирането на тарифната квота, включително относно разпределението на квотата по държави.
Преговорите със САЩ приключиха на 27 февруари 2019 г. и с оглед на това споразумение Комисията поиска и получи съгласието на другите значими държави доставчици, в съответствие с приложимите правила на СТО.
Ето защо голяма част от свиневъдите у нас не вярват, че се налага избиването на животните им заради африканската чума. Те смятат, че зад поголовното умъртвяване на прасета стоят чужди интереси.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби