САЩ готвят нова война на Балканите… Обсъждат го вече в Конгреса, под формата на “предупреждение”…

loading...

САЩ предупреждават за възможна война близо до България. Това се разбра от заседанието на Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ.

Тя обсъди ситуацията в Югоизточна Европа, интересите на Вашингтон в този регион и увеличаващото се влияние на Русия и Китай, пише в електронното си издание Sarajevo Times.

По време на заседанието Януш Бугайски от Центъра за анализ на Европейската политика във Вашингтон каза, че не предвижда нов въоръжен конфликт между Сърбия и Косово, но може да си представи война в Босна и Херцеговина.

“Не мисля, че в този момент ръководството на Република Сръбска би искало това. Но те се заиграват, играят си с идеята за отделяне, с идеята за нефункционална и провалена държава. Бих казал, че Баня Лука всъщност е станала мястото с най-голямо руско влияние в региона. Вероятно по-голямо от това в Белград”.

Това твърди експертът Бугайски и допълни, че специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър реално ще се занимава повече с босненската криза, отколкото с диалога Белград-Прищина.

Нужно по-голямо участие на САЩ в процесите, смятат участниците в заседанието.

“Нестабилните и конфликтни Балкани подкопават националната сигурност на САЩ и едно дипломатическо отстъпление би било голямо поражение за САЩ. Ако си спомняте, ние сме инвестирали огромен дипломатически, политически и военен капитал в региона през последните 20-30 години.

За нас всяко голямо поражение и нова война, специално в Босна или между Косово и Сърбия, би било голямо бедствие. Не само Русия и Китай ще спечелят от това, те ще използват този нов моментум, за да подкопаят другите европейски страни”, заяви Бугайски.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби